Пловдивчани търсят гнездата на щъркелите в града

Пловдивчани търсят щеркелови гнезда в града

От дирекция „Екология и управление на отпадъците” в Община Пловдив припомнят на гражданите, че през 2014 и следващата 2015 г. се провежда VІІ-то Международно преброяване на белия щъркел във всички страни в Европа. По време на същинското преброяване, което през 2014 г. ще продължи до 20-ти юли, ще се отразява местоположението и броят на гнездата на щъркелите, броят на птичетата във всяко от тях, колко от малките успешно напускат гнездото.

Целта на тази мащабна акция е да се разбере какви промени са настъпили в сравнение с предишното преброяване, провело се преди цяло десетилетие.

Приканваме всички пловдивчани, които желаят да се включат в преброяването да подават информация за щъркелите и гнездата им в Пловдив на електронния адрес на Дирекция „Екология” към общината – direkcia_ecologia@abv.bg или на специално създадения за целта сайт на Българското дружество за защита на птиците – www.shturkel.bg , където могат да се въведат данните за щъркелово гнездо, с които разполагате в рубриката „Въведи данни за гнездо”.

Белия щъркел, не случайно е наричан „природен еколог и един от най-чувствителните индикатори за състоянието на околната среда”, това е една от най-познатите и обичани птици, символ на семейството, плодородието и щастието. Според народните вярвания той носи щастие и късмет на дома и селището, където гнезди.

Затова, нека се огледаме, да потърсим гнездо на щъркел и да съобщим за него.

Направете го до 20-ти юли!

Данните, които постъпят до тогава, ще се обработят от експертите на дружеството за защита на птиците. Еколозите от общината ще ви запознаят с резултатите, както и ще ви разкажат за най-активните в любителското преброяване пловдивчани.

 

Подобни статии

Top