Пловдивчани четат – от български класици до влогърски записки

Пловдивчани обичат да четат и това личи на всяка литературна премиера и културно събитие, което се организира в града под тепетата. Книжарниците по Главната улица също винаги са пълни, затова и големите вериги вече съставят собствени класации за най-продаваните заглавия.

Проверката ни показа, че класациите и на  двете най-посещавани книжарници в Пловдив са почти идентични. На първо място в момента категорично е поставен романът на Геогри Божинов „Калуна-каля“. В тройката влизат още „Негодник по неволя“ от Сара Маклейн, както и класиката „Пътуване към себе си“ на Блага Димитрова.

В топ 10 на най-продаваните книги в Пловдив остава и „50 нюанса сиво“. Филмът, който предизвика истински бум по целия свят, също допринесе за интереса към четивото и все повече хора влизат в книжарниците, за да я купят.

А какво четат тийнейджърите? Може би ще се изненадате, но отговорът не е нищо. Напротив – от началото на годината се забелязва сериозно увеличение на посещаемостта в книжарниците и библиотеките именно от младите.

Най-популярното четиво сред подрастващите от няколко месеца насам е „Нещата, на които не ни учат в училище“ от влогъра Емил Конрад. Сочен за манипулатор и подложен на унижожителна критика от страна на стари и доказани литературоведи, факт е, че Конрад е единственият, който през последните няколко години успя да върне интереса на децата към четенето.

Припомняме, че влогърът доведе до истерия стотици подрастващи в Пловдив, дошли да получат автограф от него в известна книжарница в града под тепетата само преди месец. Конрад става известен още от 17- годишен, със своите клипове в YouTube, в които коментира ежедневни проблеми на тийнейджърите на улицата, в училище и вкъщи. Същите теми са разгърнати и в книгата му.

В челната тройка на най-продаваните четива за тийнейджърите се нарежда и „Унищожи този дневник“от Кери Смит. Дали тези 224 страници, повечето от които празни, могат да се нарекат „книга“ е спорен въпрос, тъй като авторът разчита основно на провокацията и на въображението на четящите, с което те сами да попълнят празните полета.

В едно обаче сме категорични – мястото на „Унищожи този дневник“ в класацията заедно с шедьоври като „Пътуване към себе си“ от Блага Димитрова и „Калуня-каля“ от Георги Божинов някак си омаловажава качествената българска литература и неопитният млад читател лесно би я поставил в графата на посредственото.

Покрай „леките“ и не толкова сериозни четива, пловдивските младежи посягат и към книги като „Апокалипсис“ от Майкъл Грант, „Героят“ от Мари Лу, както и популярните български класики „Под игото“ на Вазов и „Възвишение“ на съвременика ни Милен Русков.

 

 

 

 

Подобни статии

Top