Пловдивчани четат Ремарк, захласват се и по рецептите на Мермерски - DC news

Пловдивчани четат Ремарк, захласват се и по рецептите на Мермерски

Продавачи на книги

Напоследък отново е модерно да се чете, при това не от телефон или таблет, а от книга. Тази тенденция отчитат продавачите на стари книги в центъра на Пловдив. Да си книжар не означава просто да продадеш която и да е книга, за да вземеш парите на хората. Това е призвание, трябва да поговориш с човека срещу теб и да му предложиш най-подходящото четиво, категорична е бившата учителка по математика Гергина, която вече дълги години продава литература на открито.

Макар и рядко, хората се спират пред щандовете, за да купят коледен подарък на някой близък. Тъй като новите книги са много скъпи, пловдивчани първо опитват късмета си на откритото тържище. За подарък се търсят най-вече рецептурници, както и фантастика. Засилен интерес има и към здравната литература. Хората имат желание да опознаят методите на Лидия Ковачева, професор Мермерски и ,разбира се, рецептите на Петър Дънов. В сезона на на вирусите все повече пловдивчани търсят природни лекове и бабини рецепти за превенция на грипа.

По-възрастните жени масово се захласват по любовните романи, най-тънките от които вървят по 50 стотинки. Купуват по няколко, за да имат занимание през студените зимни дни. Все още има интерес към учебниците и помагалата. Преди класна или контролна тийнейджърите и техните родители се втурват да търсят четиризначни таблици, сборници с решени задачи и  готови литературни разработки. А на пазара за стари книги всичко това е напълно откриваемо, и то на половин цена.

Най-слабо се търси българската класика. Почти никой не купува дебелите романи на Димитър Димов, Димитър Талев, както и разказите на Йовков и Елин Пелин. Но пък сега е модерно да се чете Ремарк, той е най-търсеният автор в последните месеци, единодушни са книжарите.

 

 

Подобни статии

Top