Пловдивчанката Изабел Попова смесва фолклор с мода

izabel

Изабел Попова е пловдивчанка, завършва „Моделиране, конструиране и технология на облекло и текстил“ в Професионалната гимназия по облекло, а съвсем скоро й предстои да се дипломира в Пловдивския университет като педагог по изобразително изкуство.

Първият си самостоятелен ревю-спектакъл „Влияние на българското народно творчество в съвременната мода“ Изабел избира да осъществи именно в града под тепетата. Той ще се състои тази вечер в двора на Драматичния театър, като представянето на уникалните тоалети, ще бъде съпроводено с музикално шоу.

Младата дизайнерка споделя, че специалността, която завършва в момента, доста е обогатила познанията й в областта на графиката, живописта и скулптурата. Изабел успява да приложи наученото, когато създава своите модели и това е една от причините те да впечатляват видни специалисти в модния бранш.

Идеята за проекта „Влияние на българското народно творчество в съвременната мода“ идва, когато Изабел започва да готви дипломната си работа. Преподавателите й в университета забелязват, че младата дама има влечение към фолклорните елементи и я съветват да развихри въображението си именно в тази посока.

Преди да започне да пише дипломната си работа, Изабел се запознава подробно с всеки детайл от автентичната народна носия, с цветовете и орнаментите в златарството, килимарството и останалите позабравени в наши дни занаяти. Докато чете, у дизайнерката узрява идеята да възроди традициите, като ги съчетае с последните модни тенденции.

Според Изабел все повече модни икони се обръщат към някогашните източноевропейски шевици и багри и акцентират върху тях в облеклата си. „Звездите искат да са различни и интересни, а освен това, ако се пресъздаде по правилния начин, това стои много ефектно“, допълва младата дизайнерка.

„За съжаление в България се движим с около 3 години назад, и то не само по отношение на модата. Трябва ни повече време, за да видим, че някой друг носи нещо, преди да го приемем и да го облечем и ние“, смята пловдивчанката.

Това е първото самостоятелно ревю на Изабел, в което ще видим четири колекции, като основните цветове са черно, бяло, червено и синьо. Първата група облекла са официални тоалети, втората и третата са съответно дамски и мъжки ежедневни облекла.

Най-любопитна ще бъде последната част, в която моделите ще се представят с бански костюми, а кърпите към тях ще бъдат отново изцяло повлияни от фолклора. Платовете са изцяло дизайнерски и десените върху тях са специално направени за ревюто в Пловдив.

С подготовката на спектакъла Изабел се занимава по-сериозно от около два месеца, тя е човекът, който ръководи цялостната организация. Надява се, че в бъдеще ще има възможност да работи с по-голям екип и разбира се, с повече средства.

Моделите, които ще представят дрехите, не са професионални манекени, а млади хора, които са останали впечатлени от идеята за синтеза между фолклора и последните модни тенденции. Изабел сама е дирижирала „кастинга“  и е щастлива, че макар повечето да са 16-годишни, се отнасят изключително отговорно към задачата си.

За подходяща музикална атмосфера на ревюто ще се погрижат DJ Skill и Иван Марковски, които са добре познати със смесването на класическо Hip Hop звучене и български автентичен фолклор. „Те са най-подходящи за подобен тип събитие, както и Драматичният театър е най-доброто място“, смята Изабел.

Изабел от малка мечтае да се занимава с мода и вече има зад гърба си участия в няколко международни конкурса. Последният от тях се е е състоял в Италия, като участниците са имали пълна свобода да развихрят въображението си и сами да изберат тема, върху която да творят.

Вдъхновена от стила и духа на Италия, Изабел избира да направи четири черни рокли, като всеки от тоалетите е вървял със специална маска във венециански стил. За да ги изработи, дизайнерката прилага наученото по време на часовете по скулптура и ги отлива от лицата на дамите, които ще ги носят. Освен маска, аксесоарът може да се използва като шапка, а самите рокли са настандартни, асиметрични и много различни.

Изабел обича да пътува и мечтае да посети много и различни места, но няма намерение да напуска родината и да се развива навън. „Искам да съм дизайнер, да работя тук и нещата да се случват в България, просто защото това е мястото, което безкрайно обичам“, завършва Изабел.

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top