Пловдивчанка изработва аксесоари от камъни и тел (СНИМКИ)

бижу (6)

Естествен камък, парче медна или алуминиева тел, щипка въображение и много любов – това са нужните съставки, за да се изработи стилен аксесоар, който да подчертава красотата и индивидуалността на всяка дама.

Добрина Иванова е от Пловдив, завършила е Приложно изкуство, дълги години се занимава с реклама, но в един момент творческата й природа надделява и решава да отвори малка книжарница в близост до училището, където учат двамата й синове.

Така постепенно започва да реализира всички арт идеи, които до този момент не са имали възможността да видят бял свят.

Занимава се с много и различни творчески дейности, но най-голямата й страст е обличането на естествени камъни и кристали в тел (т.нар. wire wrapping ) и претворяването им в изящни бижута – гривни, колиета, обеци и пръстени.

Телта е много благодатен материал, защото освен за бижута е подходяща и за всякакви интересни декорации. Много интересни и красиви са „ловците на слънчеви лъчи” – плетеница от камъни, кристали и тел, която окачена на открито, „хваща” лъчите, пречупва ги и се получава същинска приказна картинка.

Доби обича да работи с камъни, които нямат точно определена форма и изглеждат по нестандартен начин. Тогава тя успява да развихри изцяло въображението си и след обличане с тел се получават уникални и изненадващи дори за самата нея изделия.

 Освен с камъни и тел, Доби работи и с полимерна глина, изработва картички за различни празници и рисува върху стъкло.

Доби обожава тюркоази, макар това да е напълно в разрез с описанието за зодията й. Макар да се интересува от камъни и да работи с тях, тя не вярва нито в хороскопи, нито в характеристиките, описващи подходящите скъпоценности за зодиакалните знаци.

От значение за нея са предпочитанията на отделния човек, а и самата тя е забелязала, че влизайки в ателието, всеки се насочва към собственото си бижу и в повечето случаи накрая избира точно него. Соколово око, тюркоаз, ахат, далматински яспис – всеки камък притежава своя чар, енергия и красота.

Доби препоръчва на всичките си клиенти да следват собствената си интуиция и да не се влияят от често несигурни астрологични съвети за това какъв е подходящият камък за дадена зодия. Много често тя дори изсипва всичките си налични материали пред даден човек, за да може той сам да пипне и усети енергията им.

Телта, която Доби използва, е както медна, така и алуминиева. Алуминиевата си набавя най-често онлайн, а медната взема от кабели в големите промишлени магазини. С помощта на специални реактиви, изчистване и полиране, телта става готова за работа и няма опасност от алергии или оцветяване на кожата.

Наскоро Доби е открила и един нов, ефикасен и евтин начин за изчистване на медна тел – с помощта на кетчуп. Според нея нито един препарат не може да се сравни с почистващата сила, която има доматеното чудо.

Времето за изработката на бижутата зависи както от вида на изделието, така и от самата техника. Когато идеята е в главата на човек, нещата се получават много бързо, има и случаи обаче, когато дори елементарните неща се случват бавно, споделя Доби.

Както повечето творци, които се занимават с ръчно творчество, така и Доби избягва да прави две еднакви неща. Изделията й са уникални и тя държи всеки клиент да се чувства специален. Поради тази причина винаги предупреждава, че моделите няма как да се повтарят и елементите винаги ще са различни. Държи всяка дама да пробва различни бижута, за да открие това, което ще й пасне най-много.

Доби  често получава предизвикателства и от своите клиенти, които приема с голямо удоволствие. Най-нестандартната й поръчка е да направи „ловец на слънчеви лъчи” във формата на камион за транспортна фирма.  Ремаркето наподобявало мрежа, в която поставили стотинки, като пожелание за повече пари.

Макар че все повече хора у нас ценят ръчното творчество, в България според Доби все още е невъзможно да се издържаш само от изработката на бижута и различни арт изделия. Нейните наблюдения са, че хората в чужбина по-често прибягват до услугите на творците, особено по празници.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top