Пловдивчанка изработва тибетски гривни и нумерологични бижута (СНИМКИ)

Ваня Чолакова е от Пловдив и е един от изящните творци със собствен почерк и индивидуалност в града под тепетата. Тя се занимава с изработката на гривни от година и половина, като основен „виновник” за това е съпругът й Георги, който поръчва първите камъни. Постепенно това се превръща в нейна страст и започва да търси различни модели и начини на плетене.

За свой творчески псевдоним избира закачливото и лесно запомнящо се име Very Berry. Основно прави гривни, обеци и по-рядко колиета. Използва предимно естествени камъни, кожа, велур, дърво, черупки от костилки – материали, които са близки до природата.

Някои от гривните, които Ваня прави са с нумерологична насоченост – съобразява се с числото на живота, числото на името, както и със зодиакалния знак. Преди време нейна клиентка, която е астролог, й дава списък с камъните, които съответстват на всяка зодия и число и след като се вплетат в бижуто, то напълно съответства на отделния човек.

Преди да започне да прави бижу, пловдивчанката винаги се интересува и от това какъв е човекът – по-спокоен или по-активен, кои са предпочитаните му цветове и сезони. Трудно й е, когато няма никакви насоки, въпреки че тогава пък има пълна свобода да развихри въображението си.

Изключително красиви и ценни са гривните Шамбала. В превод от санскритски Шамбала означава „източник на щастие“. Тяхната родина е Тибет, като самата плетка и камъните дават енергия на притежателя на бижуто.

Смята се, че гривната Шамбала е символ на мир и просвещение. Характерно за това бижу е, че всяка гривна е сама по себе си уникална. Вярва се, че камъните и детайлите, които са вплетени в бижуто, спомагат за хармония, вдъхновение, спокойствие, мъдрост и духовна сила на този, който ги носи.

Преди да се направи дадена гривна камъните престояват в солена или розова вода и се оставят на слънце, за да се пречистят. След като гривната е готова, човекът също трябва да я постави във вода, за да се пречисти от енергията на този, който е докосвал камъните преди това, обяснява Ваня.

В България има много кварцове, които местните хора продават по планинските места, но се обработват трудно. Колкото е по-чист камъкът, толкова е по-висока цената му, споделя пловдивчанката. Има бижута с много чисти камъни, които нямат примеси. Те са много скъпи и дори се доближават до цената на тези със скъпоценни камъни

Самата Ваня не е суеверна, но вярва в силата на камъните. Това са дарове от природата и със сигурност има нещо, което ни влияе, допълва тя. Забелязва се дори, че някои от елементите дори си сменят цвета при съприкосновение с кожата.

Ваня смята, че в чужбина базарите за ръчно творчество се приемат много добре, тъй като там хората са склонни да дават повече пари. Радва се, че и у нас има все по-голям интерес към ръчно направените накити и се надява трудът на всеки творец тепърва да бъде високо оценен.

Паралелно с изработката на бижута, Ваня се занимава с организацията и украсата на сватбени тържества. Споделя, че това е много приятна, но и изключително отговорна работа. През лятото, когато е сезонът на сватбите, съпругът й Георги поема основно грижата за бижутата.

Дъщеря им Ванеса е само на 4 години, но вече сама изявява желание да нанизва различни камъни и се справя доста успешно с комбинирането им. Единствено след това не иска да ги носи, защото я дразнят, споделя Ваня.

Семейството, огранизацията на тържества и изработката на бижута са трите неща, които правят Ваня щастлива и я вдъхновяват да продължава чрез творчеството си да предава позитивна енергия и да предизвиква множество усмивки.

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top