Пловдивчанка навъртяла сметка от 110 лева без електромер

64-годишна пловдивчанка живее от три години без ток. Според ЕВН обаче Василка Бъчварова дължала 110,21 лв. електричество. Жената дори нямала електромер, но се оказало, че парите са се навъртяли точно в периода, в който старият й електромер не бил вързан към мрежата.

Въпреки това техник на „ЕВН“ отчел, че уредът е натрупал известно количество електроенерия на стойност над 110 лева за март 2015 г. От електроразпределителното дружество дали Василка на съд и тя дори била осъдена да възстанови сумата. Жената обаче обжалвала и Окръжният съд под тепетата отменил присъдата.

Токът на Василка бил спрян през 2012 година. Дотогава жената работела и си плащала редовно. После обаче я съкратили и парите секнали.

В началото на октомври 2013 г. жената получила сметка в размер на 2225 лева за ток. От притеснение получила инфаркт, но лекарите успели да я спасят. Междувременно от ЕВН я осъдили.

След още 2-3 месеца дошло друго писмо – че дължи още 4 200 лева за електричество. Въпреки липсата на пари, жената намерила 1000 лева и започнала да плаща разсрочено. Но Енергото я изключило.

Въпреки че не била присъединена към мрежата обаче, Василка продължила да получава сметки, а електромерът й си стоял в таблото на входа до 26 март 2015 г.

По закон до него достъп имат само техниците на ЕВН. И точно те отчели, че несвързаното устройство е навъртяло сметка от 110,21 лева от 2 март 2015 г. до 25 март 2015 г. След това електромерът бил откачен.

На първа инстанция били назначени две експертизи. Едната установила, че електромерът е в пълна изправност, а втората ставало – че Василка дължи 110,21 лева, които са правилно начислени. Окръжните магистрати обаче установили, че решението на районния съд не е правилно. Защото няма данни как електромерът се е самовъзстановил и е започнал сам отново да отчита ток, още повече, че специалисти са установили, че не му е оказвано влияние и се намира в таблото, до което достъп имат само служители на ЕВН.

Затова Окръжният съд отменил решението на районния и опростил сметката на Василка. Решението е окончателно и не може да се обжалва.

Подобни статии

Един коментар

  1. ангел марков написа:

    Това е резултата от беззаконието, наложено чрез изготвянето на нормативния административен акт „общи условия за продажба на електроенергия“ от търговски дружества в енергетиката, компетентността за което в нарушение на Конституцията и на Закона за нормативните актове е прехвърлена от „Народното събрание“ – Д. в. бр. 108 от 2001 год. – търговските дружества пишат законите за собствената си дейност, в които без какъвто и да е проблем си включват наказателни мерки.

Top