Пловдивчанка показва автентични носии, накити и дантели (СНИМКИ)

Венецианска, брюкселска и френска дантела ще покаже в изложба пловдивчанката Ваня Велкова. Жената, която в момента живее в Германия, представя и личната си колекция от автентични народни носии и накити от България.

Изложбата, озаглавена „Изпъстрени с традиция и красота“, ще бъде открита в петък, 21 ноември, от 17:00 ч. в зала „Съеднинение“ на Регионалния исторически музей.

В допълнение към личната колекция от автентични носии и накити от България, Велкова показва и други нейни сбирки. Сред тях са стари и нови образци на дантели и шевици от България – калоферска дантела, Копривщенско кене, Самоковска шевица и др., автентични предмети от бита на българите през XIX – нач. XX в., украшения за елха от различни страни по света, коледна декорация от планината Ерц в Германия, над 60 великденски яйца, изработени по различни техники в България, Германия, Полша, Унгария, Португалия, Русия, Чехия и др., а също и накити от Тибет, Непал, Бенин, Етиопия, Малайзия.

Всички, които желаят, биха могли да дойдат облечени в български носии или да имат в облеклото си български фолклорен мотив. След официалното откриване ще има възможност за разговори и дегустация на традиционни специалитети.

В Германия, Ваня Велкова се занимава с преподавателска и научна дейност. Тя е чуждестранен кореспондент на българското Интернет радио „Татковина” в Германия, кореспондент за Германия на вестник „България Сега” в Чикаго. От години подкрепя домове за деца, лишени от родителска грижа и извършва дарения в България. Носител на Грамота и Паметния медал „Българино, знай своя род и език!”, грамота „За заслуги и принос за съхраняване на историческата памет на Пловдив” и други отличия.

 

 

 

Изложбата „Напъстрени с традиция и красота” ще остане подредена до Коледа.

Подобни статии

Top