Пловдивчанка превръща живи цветя в стилни бижута (СНИМКИ)

Пловдивчанка превръща живи цветя в стилни бижута

Светла Христова живее в Пловдив и е единствената в града под тепетата, която изработва бижута от живи цветя. В ателието си в най-артистичната част на Пловдив –  кв. „Капана”, тя създава своите бижута – обици, колиета, пръстени, гривни, часовници и артистични декорации за дома.

Светла Христова се занимава с изработката на бижута от цветя вече 10 години. Винаги съм обичала изкуството, споделя пловдивчанката, която е завършила математика и по професия е програмист и педагог.

Светла изработва всичко от живи цветя. В началото е действала изцяло на принципа проба-грешка, и до днес не спира да експериментира и винаги й хрумват нови идеи.

Не се ограничава само с бижута и постоянно измисля нови неща, голяма част от които освен красиви, са и много практични. Например поставки за яйца, за чаши, лампи, поставки за ключове, дисплеи за бижута, картини.

Голяма част от цветята Светла отглежда вкъщи, други пък купува. Процесът на сушене на растенията е специален, не е просто поставяне между два листа хартия. След изсушаването растението се обработва със смола и чак след това започва същинската част по изработката на бижуто. Така, от една страна, то е съхранено завинаги, а, от друга, не променя цвета си във времето.

Светла твърди, че от всяко цвете може да се изработи бижу, стига да може след изсушаване да се запази цвета му. Има нова серия от специално оцветени цветя и така се получава истинска дъга. Само на светлина могат да се забележат жилките по самото цвете, което показва тяхната автентичност

Всяко цвете има своя символика. Така че и бижуто може да бъде носено или подарено с определено послание. Пръстените например, понякога са във формата на стъклени сферички, в които са разположени растенията.

Красивите бижута предизвикват безброй усмивки не само в Пловдив, но и в цял свят. Светла споделя, че когато туристите влязат в ателието, винаги си тръгват с по няколко неща. Забелязала е, че чужденците обичат нестандартни идеи.

Мъжете са чести посетители в ателието, особено преди празници и рождени дни. С помощта на Светла мъжете винаги успяват да изберат най-подходящия подарък за половинките си и да ги изненадат.

Ако по някаква причина не успеете да откриете или да забележите своето бижу сред разнообразието в ателието на Светла, то може да си поръчате украшение по свой вкус. Освен с цветя, тя работи и с естествена кожа, от която изработва чанти и дори лампи.

Освен украшения, Светла плете шапки и изработва еко кукли. Къщичка, на която можеш да закачиш ключовете – декорирана с цвят от тиквичка и черен пипер, е сред най-щурите идеи на Светла.

За предстоящия празник – Св. Валентин пловдивчанката изработва тематични бижута с форма на сърца. За Баба Марта пък държи на традицията и създава мартенички в бяло и червено от изцяло природни материали.

Мотото на Светла е „Правя каквото обичам и обичам каквото правя” и добавя: Ако умееш да се радваш на малките неща, със сигурност ще имаш много поводи за щастие – като мен.

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Един коментар

  1. Светла Христова написа:

    Благодаря за вниманието и за изчерпателната информация!

Top