Пловдивчанка превръща консервни кутии в изящни предмети (СНИМКИ)

Мария Янкова е филолог по образование и творец по призвание. Червенокосата дама е родом от Пловдив и свободното си време използва, за да създава уникални ръчно изработени предмети от ненужни и стари материали.

Започнала е със събиране на цветни хартии и детайли от букети, мъниста от дрехи и обувки, цветни прежди. В дома си Мария отглежда повече от едно коте и това е основната причина постоянно да се трупат празни консервни кутии.

„Порових се в чуждестранни и български сайтове и открих  няколко начина да придавам живот на тези непотребни консерви. Освен празни кутии от храна, съм ползвала различни по големина бутилки и интересни буркани“, споделя тя.

В края на творческия процес всеки един предмет се превръща в нов, който има съвсем различно предназначение – моливник, ваза, кутия за гребени или каквото реши въображението на притежателя на уникалната вещ.

За самата изработка, авторката съчетава прежда, гофрирана хартия, мъниста, изкуствени цветя, непотребни дискове, детайли от салфетки. „Инвестиция в тези красоти не правя, освен с ръцете си“, допълва Мария.

Всички стари и на пръв поглед ненужни вещи се превръщат в истински шедьоври само благодарение на събраните от нея материали. Е, има и един съвсем малък разход – този за лепилото.

Всяко едно произведение се ражда спонтанно и  е неповторимо. Това е така, защото материалите и настроението винаги са различни, а крайният резултат е неочакван. Разбира се, има и случаи, в които Мария е разваляла едно нещо по няколко пъти, докато придобие желания вид.

До този момент Мария изработва своите предмети само за лична употреба или за подаръци на близки приятели. Моливниците, поставени на бюрото например, приличат на цветно петно, което внася настроение и оцветява сивото ежедневие.

Мечтата на младата дама е един ден, когато изработи достатъчно на брой вещи, да организира благотворителен базар. Със събраните средства, тя е готова да подпомогне асоциация, която се грижи за бездомни и измъчвани животни.

„Защото все пак идеята произхожда от храната на моите котета. А първото от тях всъщност беше безпризорно, аз го осинових“, разказва Мария.

Осиновената котка Сиса вече е успяла да се отблагодари на грижовната си стопанка. Преди време животното спасява къщата на семейството от пожар. Докато бащата на Мария спял, кошчето за отпадъци се е подпалило.

Единственият, който е усетил, че има нещо нередно, е била именно котката. „Отишла при баща ми и започнала да го тормози и драска, докато не се събуди“, споделя Мария. Така малката Сиса се е превърнала в любимка и пазителка на цялата фамилия.

Подобни статии

Top