Пловдивчанка превърна хобито си в енциклопедия от 900 страници

Пловдивчанка издаде енциклопедия със заем

Един човек никога не трябва да спира да трупа информация и да се образова, независимо от възрастта и социалната си роля в обществото. Доказателство за това е 74-годишната пловдивчанка Соня Николова, която съвсем скоро издаде „Българска популярна енциклопедия“ с обем близо 900 страници.

Цели 15 години Соня Николова е трупала записки от книги, печатни медии и телевизия, които е доразвивала и преразказвала. Пловдивчанката представя своя труд като редене на пъзел – всяка част се напасва спрямо другата, за да се състави издание, което да дава точна, кратка и в същото време пълна информация  за събития от над 30 области. 30 хиляди са статиите в книгата, всичко е подредено по азбучен ред, а съдържанието в началото помага на всеки да се ориентира лесно в света на различните науки.

В началото събирането на факти Соня Николова е приемала само като хоби. След време обаче обемът от имена и цифри достига сериозен обем и жената решава, че може да се превърне в образователен труд, който да е в помощ на много хора.

По образование авторката е икономист, но за себе си казва, че е човек с много и разностранни интереси.

През 2010 г. тя претърпява тежка операция и оцелява по чудо. Тогава решава, че е време да се заеме сериозно с работата, систематизира огромния обем от натрупана информация и така създава енциклопедията.

Вярва, че е успяла да отсее най-важното, да не се увлича в ненужни подробности и, че е представила фактите за събитията и личностите по най-достъпния начин.

Всеки, който има възможност да се докосне до енциклопедията, ще намери нещо за себе си, сигурна е авторката. По-възрастните ще си припомнят минали събития и ще се върнат към младостта си, а по-младите ще научат нови неща.

Соня Николова се надява дори да провокира ученици и студенти да се занимават по-задълбочено с някоя от областите.

Авторката споделя, че историческият раздел в енциклопедиятa е „гвоздеят“ в целия труд. Разработена е по континенти и дава пълна информация за важни събития, личности и факти. Историята е науката, чрез която си сверяваме часовниците и се учим какви грешки да не повтаряме, смята Соня.

Гордее се с раздела „Религия“, където е успяла да обхване всички световни религии – нещо, което не може да се открие почти в никоя друга книга.

Самото четене според пловдивчанката е общуване с Бога. Споделя, че едва след като е прочела Библията, е осъзнала, че трябва да сподели знанията, които има с останалите българи. Знанието прояснява разума и успяваме да добием мъдрост, сигурна е авторката.

Парите за Соня Николова никога не са били цел, а само средство. За да издаде своята енциклопедия, тя е трябвало да изтегли заем.

Сумата е петцифрена, но авторката вярва, че ще успее да възвърне средствата, които е вложила. „Най-важното за мен е, че успях да завърша книгата, бях изключително щастлива, когато най-после я взех от книжарницата“, допълва пловдивчанката.

Всеки от разделите в енциклопедията е с обща част, където са обяснени термини и събития, подредени по азбучен ред. Астрономия, биология, военно дело, география, геология, геофизика, изкуства, икономика, история на света, литература и езикознание, математика, митология, общество, религия, техника, физика, философия са само част от темите, които са обособени в изданието.

Любопитна е и частта, в която е застъпен спортът – много имена на български и чужди личности, прославили родината си присъстват там с най-големите си постижения. Описани са всички олимпийски игри, както и над 50 вида спортни дисциплини.

Тъй като дълго време се е занимавала с търговия, пловдивчанката решава да издаде енциклопедията си чрез своята собствена фирма.

„Издателствата в момента твърдят, че са в много тежко положение и това беше най-бързият и сигурен начин книгата да се появи на бял свят“, споделя авторката.

Соня Николова не спира да събира информация и има желание тепърва да доразвива изданието си. Макар, че е „българска“, енциклопедията съдържа факти за целия свят и всеки народ може да проследи развитието си през вековете.

Авторката е подарила един от екземплярите на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, надява се, че към изданието ще прояват интерес училища и университети.

Най-важното за младите хора в България според нея, е да се повишава общата им култура. Страда, когато гледа телевизия и се натъква на младежи, които не знаят факти от българската история и география. Затова на задната корица на енциклопедията е добавила и определението „учебна“ – за да се знае, че това е книга както за справки, така и за образователни цели.

Авторката е доволна, че е успяла да даде своя принос за обогатяването на културата на българина. Вярва, че модата на четенето никога няма да отмине, защото това, което е написано, остава завинаги.

 

 

 

Подобни статии

Top