Пловдивчанките са с най-дълги крака, софиянци са най-дебели - DC news

Пловдивчанките са с най-дълги крака, софиянци са най-дебели

Пловдивчанки са с най-дълги крака

Жителите на София и Монтана са национални шампиони по затлъстяване. Най-слаби пък са хората в Русе и Бургас. Това показва проучване на учебни от БАН за облика на българина, съобщава „Телеграф”.Специалистите са изследвали антропологията на повече от 5300 мъже и жени от всички райони в страната. Същевременно лекарите отчитат истинска епидемия от затлъстяване у нас. Тя вече пълзи и сред децата. Много от тях вече са засегнати от диабет тип 2, доскоро характерен само за възрастните.

Оказва се, че средното тегло на мъжете от столицата е 79,1 кг, а на дамите – 66,3. Веднага след тях се нареждат живеещите в Монтана, където килограмите при мъжете са 78,5, докато при нежния пол скачат на 67,1.

Най-фини се оказват представителите на силния пол в Русе – те тежат средно по 73,6 кг. Бургазлийките пак са най-леките жени от цяла България – при тях кантарът показва три килограма по-малко в сравнение с теглото на софиянките – 63 кг.

„Много са факторите, определящи килограмите, като най-важни са, разбира се, храненето и движението”, посочи проф. Йордан Йорданов, директор на Института по експериментална морфология и антропология при БАН. „Качеството на храната е пряко свързано с натрупването на излишни килограми”, изтъкна специалистът, допълвайки, че тук ключови са не толкова гените и науката, колкото далеч по-тривиални неща като това какво слагаме на масата и дали се движим достатъчно.

„В момента имаме епидемия от затлъстяване както в национален, така и в глобален мащаб”, категоричен е проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология на Александровска болница и ръководител на Катедрата по вътрешни болести на Медицинския университет в София. Три са основните фактори, които по думите му воят до излишно натрупване на килограми – обездвижването, приемът на прекалено много храна и стресът.

С най-дълги крака могат да се похвалят жителките на Пловдив и Хасково, става ясно още от изследването на БАН. Представителките на слабия пол там са с крака, дълги средно по 58 см. На другия край на скалата са жителките на Русе и Ловеч, чиито крака са с по 2 см по-къси.

Честите семейни скандали карат мъжете да дебелеят, тъй като от стреса те не могат да изгорят нужните калории след хранене. Това установи американско проучване. Кавгите вкъщи променят начина, по който организмът обработва ястията, богати на мазнини. Каращите се двойки имат по-високи нива на инсулин, което спомага за натрупването на мазнини в кръвта.

 

Подобни статии

Top