Пловдивчанки искат 2016-та да е Европейска година за борба с насилието над жени

Декларация в подкрепа на инициативата на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел и нейни колеги в Европейския парламент за обявяване на 2016 година за Европейска година за борба с насилието срещу жени подписаха участниците в кръглата маса „Европейска година за борба с насилието срещу жените: Време е за действие“. Форумът се проведе в Пловдив и бе организиран от ръководството на Жени ГЕРБ в подкрепа на инициативата на Мария Габриел.

Участниците единодушно се ангажираха да привличат вниманието на институциите и българските граждани върху сериозността на проблема, да участват активно в диалога за извеждане на преден план на съвместни действия, които да доведат до намирането на общо адекватно решение, да разменят мнения и да дадат своя принос в борбата с насилието срещу жените.

Инициативата в Пловдив е първата по рода си за Европейския съюз. В Европейския парламент е събран необходимият брой подписи за писмена декларация, която да инициира 2016-та за Европейска година за борба с насилието на жените. Това е първата декларация, която събира необходимия брой подписи от 2013 г. Следващата стъпка е Европейската комисия в срок до три месеца да даде отговор дали ще одобри инициативата.

Затова се радвам, че тук – в България, заедно с неправителствения сектор подкрепяме инициативата. С този форум излъчваме още един силен сигнал към Европейската комисия, че е необходимо върху този проблем да се акцентира, защото данните са повече от алармиращи. Миналата година за първи път Европейската агенция за основните права направи анализ, който показва, че една трета от жените в Европейския съюз в даден момент от живота си са били жертва на насилие. Това е плашеща цифра. Става въпрос за 33 % от жените в ЕС“ – съобщи евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел. Тя подчерта, че насилието срещу жените не е само физическо и допълни: „Проблемът с домашното насилие има много по-скрити форми поради самия факт, че темата е табу, че самите жертви нямат смелост да говорят. Затова е необходимо да имат усещане за справедливост“. В тази връзка е нужно да се работи съвместно с полицията, прокуратурата и другите институции, които имат отношение към проблема.

Управителят на фондация „Български център за джендър изследвания“ и председател на Алианс за защита от насилието, основано на пола Геновева Тишева говори за гледната точка на неправителствения сектор и за основните предложения за промени в законодателството и политиката на отношение към проблема.

 

Подобни статии

Top