Пловдив бяга с кауза „Променяме диабета“

Организирано бягане с кауза: „Променяме диабета!“ ще се проведе днес от 10:00 ч. на Гребния канал в Пловдив. Бягането с кауза ще се проведе едновременно в четири града – в Южен парк, София, в Морските градини на Варна и Бургас и на Гребен канал, Пловдив.

Инициативата е под патронажа на посланика на Дания в България, г-н Кристиян Конигсфелдт.

„Бягаме с кауза: „Променяме диабета!“ има за цел да увеличи информираността на обществото относно захарния диабет и да насочи вниманието на жителите на гр. Пловдив към физическата активност и здравословния начин на живот, като предпоставка за превенцията на захарен диабет тип 2.

На участниците в бягането с кауза, както и на гостите, доброволно, анонимно и безплатно ще бъдат предоставени консултации и скрининг за риска от развитие на диабет от квалифициран медицински екип осигурен от организаторите.

На желаещите ще се раздават и здравно-образователни материали за захарния диабет и специални светлоотразителни жилетки. Стартът и финишът на бягането са на централните трибуни на Гребен канал.

На 14 ноември всяка година се отбелязва Световния ден за борба с диабета по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

По данни от 2015 г. на Международната диабетна федерация (МДФ) със захарен диабет в България живеят 460 000 души, а 200 000 имат диабет, но не знаят и следователно не се лекуват. Борейки се с рисковите фактори, могат да се предотвратят 90% от случаите на захарен диабет тип 2!

 

Подобни статии

Top