Пловдив втори по проекти пред оперативна програма

Пловдивска област е на второ място в страната с проекти  по процедурите на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Tова съобщи в града под тепетата заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на информационен ден за представяне на процедура „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“ по оперативната програма.

“Проектите за област Пловдив към днешна дата са почти една трета от общия брой на всички проекти в областта по ОП „Конкурентоспособност“ за миналия програмен период”, допълни заместник-министърът.

На територията на Област Пловдив, в момента се изпълняват 94 проекта по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия“. “Това е почти една пета от общия брой сключени договори по процедурата”, подчерта заместник-министърът на икономиката.

Проектите, които ще се осъществяват, са на обща стойност близо 95 милиона лева, в това число близо 60 хиляди лева безвъзмездна финансова помощ. От осигурения допълнителен ресурс в размер на 141 млн. лв., 22 проектни предложения са от Пловдивско. Общата им стойност е 21 169 135 лв., в това число 13,2 милиона лева безвъзмездна финансова помощ. По този начин по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ са одобрени общо 116 проекта. За сравнение през целия изминал програмен период 2007 – 2013 година, по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ на територията на Област Пловдив са реализирани успешно 363 проекта, на обща стойност 369, 5 милиона лева, в това число 214 милиона безвъзмездна финансова помощ.

 

Подобни статии

Top