Пловдив е най-толерантен! ОбС отхвърли забраната за бурки

Мнозинството в Общинския съвет отхвърли забраната за носене на бурки в Пловдив. Едва 15 от старейшините подкрепиха предложението, внесено от групата на Патриотичния фронт, 21 се въздържаха, а 12 гласуваха против.

Така Пловдив стана първия град, в който забраната срещу носенето на бурки не бе гласувана от местния парламент. Припомняме, че наредбата вече действа в Пазарджик и е приета в Стара Загора.

Дори съветничката Лилия Учкунова скочи срещу внесено от собствената си група предложение като го определи като наредба, която забранява основните свободи.

„Абсурдно е да приемем наредбата на местно ниво, без да имаме закон“ обяви още в началото на заседанието Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“.

Адвокат Александър Колев от Земеделския съюз призова общинските съветници да приемат предложението.

„Нека вземем за пример Франция – държава, която със закон забрани носенето на бурки и така да предотвратим опасностите навреме“, каза Колев.

Спас Гърневски поиска предложението да се оттегли, тъй като забраната на бурките е  въпрос на националната сигурност в европейските страни. С какво право от първо лице определяте кое вероизповедание е правилно и кое не?, попита от трибуната Гърневски.

Това не е европейско решение за столица на културата. Подкрепям промените, които да са свързани с националната сигурност и  после се прилагат в местните наредби, допълни Гърневски и призова патриотите, които определи като „фалшиви патриоти“ и ги призова да си търсят нова тема.

Синя зона не успя да бутне коалицията, но бурката ще я бутне, пошегува се кметът на Пловдив Иван Тотев.

След гласуването вносителите на предложението обявиха, че ще нанесат корекции в текста и след обществено обсъждане ще го внесат отново за гласуване в пленарна зала.

Снимка: bgonair.bg

 

 

 

Подобни статии

Top