Пловдив загуби цял пласт от Средновековието заради строеж на нова сграда - DC news

Пловдив загуби цял пласт от Средновековието заради строеж на нова сграда

Пловдив загуби част от Средновековието си

В началото на месец ноември Министерството на културата спря строеж на сграда на бул. „Цар Борис Трети Обединител” до Тунела в подножието на Стария град в Пловдив. Причината е, че строителните дейности са започнали в района на архитектурно-археологическия резерват „Старинен Пловдив” без да се е извършило предварително проучване от археолози в района, обяви археолог Елена Божинова.

Документите, одобрени преди три години от Министерството на културата, са позволявали да се започнат строителни дейности, без това да се съгласува предварително с Археологическия музей. Това е наложило свикване на допълнителна експертна комисия.

За съжаление тя е била назначена в етап, в който голяма част от горния земен пласт вече е бил отнет от машини. Така археолозите са загубили целия средновековен пласт, но добрата новина е, че в  дълбочина археологическите структури продължават.

Укрепването сега вече се извършва под наблюдението на археолог, увери Божинова. Предстои сондажно проучване и пълни археологически разкопки на терена. След това ще може да се каже в кои периоди е имало обитаване и с какъв характер е било то.

Има вероятност да се открие некропол, но това е само по първоначални наблюдение и докато не се започне с официалните археологически проучвания нищо не е сигурно.

Съседните сгради и имоти в района също не са достатъчно добре укрепени и част от тях могат да се срутят върху строежа. Именно поради тази причина преди стартиране на археологическите проучвания се прави укрепване.

Новото строителство в архитектурния резерват създава опасност за старинните къщи, тъй като Стария град в Пловдив е застроен амфитеатрално – на скат, и затова основите на някои къщи се слягат. Дъждовете също спомагат за разрушаването, тъй като почвата става по-ронлива от обикновено.

 

 

Подобни статии

Top