Пловдив и Шъмкент си сътрудничат в строителството и хранителна промишленост

Пловдив и Шъмкент ще си сътрудничат в областта на строителството

Реализирането на мащабни проекти в строителството и хранителната индустрия са сред приоритетите в бъдещото сътрудничеството между Пловдив и Шъмкент. Това стана ясно по време на работна среща по инициатива на председателя на Общински съвет арх. Илко Николов, който днес прие официална делегация от Казахстан, водена от председателя на Областния съвет на Южно-Казахстанска област Ержан Кудаберген.

На срещата присъстваха редица представители на бизнеса в областта на строителството, машиностроенето, хранителна индустрия, а също така и представители в областта на хранителните технологии.

Днешна среща е плод на много усилия, на много срещи, които съм имал с посланика на Казахстан Н.Пр. Тимиртай Избастин. Започнахме с учредяването на Българо-Казахстанския технологичен институт през есента на 2012, след това през 2013 г. се проведоха редица срещи между мен, посланика и кмета.

Миналата пролет като председател на Общински съвет водих официална делегация в Шъмкент, по времето на която бяха набелязани редица области на взаимен интерес, заяви арх. Николов при откриване на срещата. По думите днешната среща е поредна стъпка в изграждането на тясно сътрудничество между Пловдив и Шъмкент.

Ние като представители на местната власт се опитваме да положим основата на едно бъдещо партньорство между нашите два града в области от взаимен интерес, заключи арх. Николов.

Председателят на Областния съвет Ержан Кудаберген заяви, че предстои мащабно строителство в третия по големина град в Казахстан – Шъмкент. В нашите планове, които са одобрени на национално ниво, влиза изграждането на нов градски център, нов културен център, бизнес център.

В момента в Шъмкент живеят над 700 хиляди души, а според бъдещите планове населението трябва да достигне до 1 млн., което налага изграждането на стотици хиляди нови домове. Той успокои представителите на бизнеса присъстващи на срещата, че финансирането на различните проекти е гарантирано, като само Южно-Казахстанска област разполага с годишен бюджет от 3 млрд. долара, а при необходимост ще се осигури и държавно финансиране. По думите му само за 2015г. са одобрени и се очаква да бъдат реализирани 336 мащабни обекта.

Като следваща цел Кудаберген заяви повишаването на жизнения стандарт на гражданите на Шъмкент, което очаква да стане чрез внедряването на нови технологии в хранителната промишленост и по специално селското стопанство. Той заяви, че бъдещото сътрудничество може да е подсигурено на 100 % от Шъмкент или да се търсят различни форми на дялово участие от българска и казахстанска страна. В нашето законодателство е предвидена специална защита за бъдещите инвеститори, а при необходимост и местно финансиране, уточни той.

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top