Пловдив не е застрашен от големи градушки

Пловдив не е застрашен от големи градушки

Няма опасност Пловдив да бъде сполетян от такова природно бедствие, каквото вчера бе факт в столицата, успокои  областният директор на Агенцията за борба с градушките Пламен Вълков. Снощи от двата центъра в пловдивска област са осъществени две въздейстия на градоносни облаци, шест от Поповица и един от Голям Чардак. Специалистите са категорични че досега такива процеси свързани с промяната на климата не са виждали.

Запасите на дирекцията за борба с градушките на територията на Пловдивска област са за едно или две въздействия, но при необходимост биват доставяни навреме, уточни областния директор Пламен Вълков. Няма установен минимум на запаси от противоградни ракети, защото това зависи от метеорологичните процеси. Само при обработването на една градоопасна клетка на терторията на Пловдивска област миналия месец са използавани близо 200 ракети.

Специално за Пловдив не може да се получи такава градушка, както в София, защото имаме няколко площадки около града, които при нужда обстрелват тези градоопасни облаци. При дадени условия може да има градушка но не и  толкова голяма, категоричен е Пламен Вълков.

Миналата година за защитата на страната от градоносни облаци са използвани 5 хиляди ракети, а за тази година само досега изстреляните ракети вече са 9 хиляди.

 

 

Подобни статии

Top