Пловдив обмени опит с полската столица на културата (СНИМКИ)

Пловдивската делегация, която присъства на събитията през уикенда, с които Вроцлав встъпи в проекта Европейска столица на културата 2016, сподели впечатленията си от посещението в полския град.

Зам.-кметът Амелия Гешева, артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Валери Кьорлински и председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева разказаха подробно за визитата.

В грандиозния спектакъл по откриването „Пробуждане“, режисиран от Крис Болдуин, който е бил част от екипа по откриването на Олимпиадата в Лондон, са се включили 1300 артисти, 200 хористи, 50 войници, 300 колоездачи, 5 трамвая и 30 огромни фигури.

1,2 милиона евро за средствата, отделени за откриването, а общият бюджет на Вроцлав за Европейска столица на културата е 120 милиона евро. Частният бизнес също подкрепя проекта, а освен екипа, в организацията участват и много доброволци.

Шествия са тръгнали от четирите различни краища на града, за да се съберат в Дома на музиката. Всички участници са получили различни музикални инструменти, с които са участвали в празненството.

Пловдивската делегация е била в лъча „Духът на потопа“, напомнящ за наводнението през 1997 година. Гостите от града под тепетата са провели и редица работни срещи.

„Във Вроцлав също е имало моменти, в които различните гилдии са имали неразбирателства, както е при нас“, сподели Снежана Фурнаджиева. Тя призова колегите си да загърбят егото и да се обединят в полза на „Пловдив 2019“, тъй като времето е ограничено.

След Вроцлав предстои и испанския град Сан Себастиан да направи своето откриване на Европейска столица на културата, за което от Пловдив заминават Светлана Куюмджиева и Стефан Стоянов.

Подобни статии

Top