Пловдив отбеляза 137 години от Освобождението

Пловдив отпеляза годишнина от Освобождението си пред паметника на Капитн Бураго

Пловдив отбеляза 137 години от освобождаването на града от османско владичество. Пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина дойдоха и се поклониха първите мъже на Пловдив, видни общественици и граждани. Венци и цветя бяха поднесени пред монумента в Дондуковата градинка.

Пред събралите се официални лица, общественици и граждани слово за героичните събития отпреди 137 години произнесе военният историк Петър Ненков.Според него две са важните дати в историята на Пловдив това са 16 януари и 6 септември.

Освен подвига на руските войни от отряда на Капитан Гурко и Александър Бураго трябва да припомним и приноса на френския консул в Пловдив Боасе, който се застъпва за мирното население пред коменданта на града. Моли го да не разрешава башибозукът и черкезите да извършват безчинства над християнското население, да не палят тяхните къщи и дюкеани.

Турският офицер го приканва да напусне Пловдив, тъй като не може да гарантира сигурността на населението, но и на консулите на великите сили. Боасе отказва да изпълни това нареждане.

Нещо повече – с помощта на местния валия той взима 500-600 пушки и въоръжава доброволци от българското население, които организират отряди за самоотбрана и се противопоставят на опитите на черкезите да палят къщите и дюкяните в Пловдив, разказа Петър Ненков.

В честването участие взеха всички представители на местната власт, политици и общественици, представители на комитет „Родолюбие“,  военни формирования от Пловдивския гарнизон и Военен духов оркестър. Сред обикновенните хора беше и един клас ученици от СОУ „Душо Хаджидеков“, които бяха доведени от тяхната класна Силвия Костадинова.

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top