Пловдив отбеляза 178 г. от рождението на Васил Левски (СНИМКИ)

levski4

Пловдив отбеляза с ден по-рано 178-та  годиншнина от рождението на Апостола на българската свобода Васил Левски. Венци и цветя пред бюст-паметника на революционера в алеята на парк „Бунарджика“ бяха поднесени от името на кмета Иван Тотев, областния управител Розалин Петков , представители на местната власт, партии и общественици.  Единствено около 20-тина пловдивчани бяха разбрали, че датата за честването се измества.

Кратък рецитал припомни на пловдивската общественост за героизма на Дякона и неговата вяра в държавата, народа и родината.

„Няма по-извисена и по-чиста личност в националната ни история от Левски”, каза в словото си Марин Кадиев.  Председателят на съюза на независимите български писатели, цитира един от малкото стихове, написан от Апостола.

„Аз съм Васил Лъвски в Карлово роден. От българска майка юнак роден. Не щях да бъда турски или никакъв роб . Или да гледам такива в моя род.“

В честването на 178 години от рождението на  великия българин взеха участие военна духова музика, представителни армейски части и комитет „Родолюбие”. Паметникът беше отрупан с венци и цветя.

 

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top