Пловдив отказа 20,69% от Панаира, иска 49% - DC news

Пловдив отказа 20,69% от Панаира, иска 49%

Пловдив няма да приеме предлаганите 20,63 % от капитала на „Международен панаир” АД, реши единодушно местният парламент.

Предложението на зам.-кмета Розалин Петков за подписване на договора за дарение с Министерския съвет бе коренно променено от лидера на „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева.

Тя заяви, че публично-частното партньорство в Пловдив се използва, за да се отнеме имущество от града и предложи да не се дава съгласие за придобиване на акциите на Панаира, а Министерски съвет да преразгледа решението си за прехвърлянето на акции на  Пловдив и  Варна.

По думите й чрез блокираща квота, която е предвидена в закона, може да се настоява всички 49% държавни акции да бъдат прехвърлени на община Пловдив.

Промените, които Каназирева внесе, бяха подкрепени с 40 гласа „за“. Единствено групата на БСП не участва в гласуването.

Вероятността Пловдив да остане без нито една акция в Панаира, е голяма, ако откажем да подпишем договора, каза председателят на съветниците от БСП Николай Радев.

Предлагам да подпишем, като допълним първоначалното предложение с това, МС да промени решението си, като прехвърли определените за Варна 29% на Пловдив, мотивира се той.

Община Пловдив би била съгласна да приеме дял, ако имаме решение на МС за прехвърлянето на 49 % от акциите, обяви след гласуването кметът Иван Тотев. Според него ако няма промяна, акциите, които Пловдив не иска, би трябвало да останат в Министерството на икономиката.

Важно да има Пловдивски панаир, а не е толкова дали ще бъде държавен или собственост на някого, ако имаме едно работещо предприятие, допълни той.

Подобни статии

Top