Пловдив отново е във фокуса на авторитетни световни медии

торитетни световни медии

Град Пловдив попадна в авторитетното британско издание “TheGuardian“, което публикува статия, посветена на търсене на най-древния обитаван град в света. В нея авторът отбелязва, че Пловдив и античния Варанаси в Индия са едни от най-древните селища.

Изданието разглежда и сравнява доказателства и сведения за други градове като Киркук в Ирак, Суза в Иран, Дамаск в Сирия като пише, че Пловдив се намира в област, богата на антично наследство и има „много основателно доказателство, датиращо от 6000 г. Пр. Хр.“. Това е археологическият комплекс Небет тепе, където датират първите човешки поселения на древното селище.

Пловдив попадна и в популярното електронно издание за пътувания -“IT`S Bohemia“, сред шестте най-добри места за живеене в света. Авторите на статията поставят града на тепетата редом до Истанбул, Амстердам, Гент в Белгия и Koh Yao Noi в Тайланд.

Известната медия, чието кредо е „Да живеем по-страстно“, горещо препоръчва Пловдив на своите читатели като го нарича „невероятно любопитно кътче от света“ и поставя галерия със снимки на града на началната си страница. “IT`S Bohemia“ пише, че това е най-древният непрекъснато населен град и описва неговото спокойствие, калдъръмени улички, изобилие от кафенета и галерии.“

Улиците на Стария град те извеждат до хълмове, от които можеш да съзерцаваш залеза, едно забравено удоволствие, в града, който се съревновава да бъде една от културните столици на Европа.“, пише още изданието.

Миналата година Пловдив получи голямо признание като бе избран от специализираното издание Lonely Planet като шестия най-добър град в света, който трябва непременно да бъде посетен през 2015-та година. Градът на тепетата успя да изпревари световноизвестни туристически дестинации като Виена, Шанхай и Торонто. Водещи телевизионни компании като ВBC, CNN и Euronews цитираха изданието.

Според последни данни броят на реализираните нощувки в гр. Пловдив за 2014г. е нараснал с 18%, спрямо 2013 г., българските туристи са с почти 9% повече, а чуждите с 32,70%. Ръстът при пренощувалите лица е 9,78% за миналата спрямо по-миналата година, а увеличението на туристите от България е 11,10%, при чужденците ръста е 7,53%. Общо над 600 000 туристи са посетили града през 2014-та.

Като една от най-популярните туристически дестинации на България, градът разполага с голямо разнообразие от туристически продукти. През 2014 г. Пловдив спечели титлата „Европейска столица на културата през 2019 г.“, което е най-голямото събитие в областта на културата в ЕС.
Този месец Пловдив стана носител и на наградата „За утвърждаване имиджа на България като туристическа дестинация“ на международното изложение “Ваканция 2015“.

През лятото на 2015та година градът ще е домакин на престижния международен форум INDEX, който ще се проведе за първи път в Източна Европа. Друго ключово събитие ще бъде Международната среща на туроператорите, чието шесто издание ще се състои през месец април.

Подобни статии

Top