„Пловдив от твореца сътворен“ събира художници от цяла Европа под тепатата

Осем художници ще участват в Международния пленер по живопис „Пловдив от твореца сътворен“. Третото издание на арт форума ще приключи в неделя с обща изложба, на която творците ще покажат своите картини, вдъхновени от града под тепетата.

Международният форум е наследник на организирания десетилетия наред от община Пловдив пленер. Основната цел на проявата е да осъществява творчески контакти на художниците от България и чужбина и да стимулира устойчивото развитие на Пловдив като Европейска столица на културата -2019 г.,чрез дейността на общински организации, фондации, дружества, клубове.

Главен организатор и двигател на проекта е художникът Матей Матеев заедно с Ротари клуб Пловдив – Пълдин. Матеев е категоричен,че всичките усилия, които се полагат, за да се осъществи този пленер, са за бъдещето.

Антра Ивдра е от Латвия. Щастлива е,че е в Пловдив и че е поканена за участие в проявата. „Пленерите са възможност за среща с други творци, хубаво е да видиш какво правят те, това допълва моите творчески търсения“, споделя тя.

Ралица Стайкова е съвсем млад художник и е много щастлива,че ще рисува на пленера заедно с известни имена в изобразителното изкуство. Убедена е,че ще научи много от тях.

Останалите участници в пленера са Маргарита Джарова, Лили Кючукова, Аршак Нерсисян и Милена Китипова, която утре ще се дипломира в Националната художествена академия. Форумът ще завърши с обща изложба. Част от творбите и тази година ще бъдат за благотворителен търг, средствата от който са за подпомагане на талантливи деца и болни хора.

Подобни статии

Top