Пловдив пожълтя от протестиращи таксита СНИМКИ И (ВИДЕО)

Над 120 таксита се събраха за втори път пред главния вход на стадион „Пловдив“ на протест срещу промените в Закона за местните данъци и такси, засягащи въвеждането на данък за таксиметров превоз на пътници. Във връзка с предстоящото гласуване на второ четене таксиметровите шофьори настояват за спешна среща с представители на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в 43-тото Народно събрание, както и с пловдивските депутати.

„Министерството на транспорта е министерство на корупцията. Това писах в писмо до министър Московски още преди време. И той тогава ми върна отговор, че въпреки острия тон на Асоциацията на таксиметровите шофьори е съгласен да седнем да разговаряме, но така и не седнахме“ – посочи пред журналисти днес председателят на Асоциацията Георги Ряпов.

„Нямаме отговор на исканията ни, мъти се нещо, но не се знае какво“, поясни Ряпов. Колегата му от Асоциацията на таксиметровите водачи Диян Станев също потвърди, че не са получили отговор от държавните институции, които са сезирали за проблема.

„Искаме да дойдат депутатите и да ни обяснят защо е този данък от 1000 лева. На какво се дължи този данък. Как продължава оттам нататък – корпоративно ли ще е, ДДС ли ще е? Ние нямаме яснота тези 1000 лева за какво ще ни ги искат. И до ден днешен нищо не ни се обяснява, как се решава един закон за 5-6 дена между първо и второ четене и защо е наложително да се бърза толкова много за този срок?“ – каза Диян Станев.

„Секретното име на този закон е Закон на делвите. Защото има едно заведение в Драгалевци, където са се събрали на 25-ти февруари големи превозвачи и голям шеф от министерството. И след това събиране, на 2 март се появява закон.“, обясни Ряпов.

Той допълни, че засега таксиджиите не искат оставки, но и това може да се случи. „Тогава ще идем да ги искаме в София“, посочи председателят на Асоциацията на таксиметровите шофьори.  Той е предложил на депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова да се въведе патентен данък, на какъвто са свободните професии. А когато има предприятие, облагането да бъде корпоративно.

„Ако депутатите днес не ни удостоят с внимание да ни обяснят за какво става въпрос, ще потърсим колегите от другите градове и ще правим национален протест в София. Утре ще има в Бургас, после във Варна, до края на седмицата – в почти всички големи градове и след това ще решим как да продължим“, посочи Диян Станев.

По думите му за седмица никой от властимащите не се е отзовал на призивите им да се срещне с тях.

„Това не е патентен данък, това е данък допълнително направен в Закона за местните данъци и такси и се казва данък върху таксиметровата дейност. А отделно искат корпоративно да се облага и таксиметровия апарат, който също трупа печалба. Така че се получава данък върху данък. Явно ние сме милионери – виждате ли някой богат таксиметров превозвач“ – ядосваха шофьорите.

„Как ще платя една година напред, аз не съм ги спечелил тия пари. Ако колата ми се развали или утре се разболея, какво правим?“, питаше друг таксиметров шофьор.

„За кой сив сектор говорим, защо в такситата, нима в другите предприятия всичко е идеално?“, допълниха таксиджиите.

След като се събраха, те потеглиха на протестно шествие из Пловдив. Жълтите коли преминаха през ключови булеварди – „Шести септември“, „Цар Борис ІІІ Обединител“ и „Христо Ботев“, като приключиха шествието до Централна гара.

Подобни статии

Top