Пловдив получи знамето като домакин на ЕП по гребане през 2025 година

Гребният канал ще приеме и състезатели със специални потребности

В последния ден от състезанията на Европейското първенство по гребане, което тази година беше в Сегед (Унгария), градът-домакин предаде щафетата на Пловдив, който ще организира най-голямото гребно състезание в Европа през следващата 2025-а. На тържествената церемония флагът символично бе предаден от ръководителя на Европейското гребане Анамари Фелпс на Никола Господарски, директор „Състезания“ към Организационния комитет на Европейското първенство по гребане в Пловдив. 

В шампионата в Пловдив ще се включат и състезатели със специални потребности. Председателят на Организационния комитет на първенството Иван Попов припомни, че екипът му вече има опит в подготовката на гребния канал за параспортистите. 

„Гребната база, заходите към нея и пристаните са пригодени за спортистите със специални потребности, ние просто ще надградим опита си от пара-световното първенство по гребане от 2018 година“, каза Попов.

Той изрази задоволство от първите реакции на отборите. На изненадващо ранен етап подадоха заявки за участие в Европейското първенство по гребане националните федерации на Англия и Холандия. Масовото заявяване за участие ще започне обаче есента на тази година. Дотук очакванията са, че през 2025 година в Пловдив ще дойдат между 750 и 950 гребци от почти всички европейски страни. Те ще се състезават в 350-400 академични лодки. 

По традиция на Европейското първенство по гребане идват и състезатели от други континенти. Те се състезават извън класирането и не могат  да се броят за отличия. Партньори в организацията на Европейското първенство по гребане са община Пловдив, Министерството на младежта спорта и Българската федерация по гребане. 

„С работата си за по организацията на това елитно състезание ние се стремим да затвърдим Пловдив като център на световното гребане. Да не забравяме и финансовата страна на първенството. То, освен имидж, носи и добри приходи на града ни“, заключи председателят на Организационния комитет Иван Попов.

Източник: БТА, Sport PR Events Managment