Пловдив посреща мощите на Св. Мина

Пловдив посреща мощите на Св. Мина

На 16 юли – в навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина”, по молба на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, ще бъдат донесени светите мощи на великомъченик Мина от Света Гора-Атон.

Светинята ще бъде посрещната на 16 юли в 18.30 ч. в катедралния храм „Света Богородица”, откъдето ще тръгне литийното шествие до митрополитския храм „Света Марина”.Там светите мощи ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ. От 19 ч. ще започне и празничната архиерейска вечерня.

На следващия ден – 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, от 9 часа ще бъде отслужена празнична архиерейска света Литургия от Сливенския митрополит Йоаникий, митрополити – членове на Светия Синод на БПЦ , епископи и свещеници.

Свети Мина бил войник в Египет. За вярата след дълги мъчения бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимилиан.

Каквото ние, грешните, не можем да измолим от Господа, това го могат светиите, начело с Богородица. Разбира се, всеки светец може да измоли от Бога всичко, което просим от него, стига това да е полезно за спасението ни. Но Бог не е Бог на безредие и всичко в Църквата трябва да става с приличие и ред, включително и при молитвата, която е голямо духовно изкуство. Светиите, по дадената им благодат, имат различни дарби и всекиму от тях се дава Духа за обща полза- на едни – слово на мъдрост, на други – слово на знание, на трети – дарби на лекуване, чудодействия, пророчества …./1Кор. 12:7-10/

Свети великомъченик Мина е бърз застъпник и помощник за всеки, който се обърне с молитва и искрена вяра. Той особено помага при телесни болести и недъзи, слепота, за благополучно задомяване, ако ни е откраднато нещо или сме загубили нещо, при опасност от насилие над жени и девойки и др.

Светите мощи ще бъдат поставени в центъра на храма на 16 юли. След празничното богослужение всички желаещи ще имат възможност да се поклонят на светинята и да получат осветен памук от светите мощи за благословение. Храмът ще бъде отворен, докато има желаещи за поклонение.

Подобни статии

Top