Пловдив посреща над 20 000 туристи всеки месец

Средно на месец Пловдив се посещава от над 20 000 туристи, а над 100 000 души са гостували в града през първите 6 месеца на тази година. Това съобщи директорът на общинското предприятие „Туризъм” Петър Лазаров.

Според него ръстът може да се обвърже и със сериозната подготовка, която беше направена, за да спечели Пловдив номинацията за европейска столица на културата.

Директорът на общинското предприятие „Туризъм” Петър Лазаров заяви, че рекламното участие на Пловдив в печатни, телевизионни и електронни чуждестранни медии допълнително подпомага поставянето на града върху картата на културния и събитийния туризъм.

„Новите туристически обекти влияят по такъв начин, че престоят на туристите се увеличава. Ако преди 4-5 години сме имали средно 1.6 или 1.7 нощувки в града, то тази година ние подминаваме 2 нощувки относно този престой на туристите“, допълни Лазаров.

Петър Лазаров каза още, че хората, които идват в Пловдив само за един ден, не могат да бъдат отчетени. Сред чуждестранните туристи най-голям е броят на турските и гръцките, забелязва се засилване на посетителите от Израел, които са любители на хазартния туризъм. Въпреки това Лазаров подчерта, че усилията на община Пловдив са водещият туризъм да бъде културният.

„През летния сезон като доста интересни обекти се очертават Пеещите фонтани и Градската градина. Не само пловдивчани, но и много туристи отбелязват, че това са едни доста атрактивни места. Сред другите обекти са Малката базилика, Античният стадион и Римският стадион“, каза Лазаров.

Средният ръст на туризма в Пловдив за последните години е около 7 процента, но през 2014 година е отбелязано увеличение от 10 процента. Заложените цели са тази година са в същата граница.

Подобни статии

Top