Пловдив посрещна мощите на Св. Мина

Стотици вярващи посрещнаха в Пловдив мощите на един от най-силните светци – покровител на семейството, сираците и бездомните, пазител на пътуващите на дълъг път, войните и лечителите. Светинята пристигна в града под тепетата в навечерието на храмовия празник на митрополитската църква „Св. Марина“. Реликвата бе донесена от Атон, за да се поклонят пред нея вярващите от цяла България.

С радостен звън на камбани и топовни салюти бяха посрещнати светите мощи на един от най-тачените в православието светци – Св. Мина. Стотици вярващи се стекоха пред катедралния храм „Св.   Богородица“, за да се поклонят на светинята.

С литийно шествие,  водено от оркестъра на Военовъздушните сили,  мощите на св. Мина бяха  пренесени от църквата „Св. Богородица“ до митрополитския храм „Св. Марина“. Шествието премина през главната улица, а много вярващи се опитаха да се докоснат до светинята.

 Радваме се, че игуменът на светогорския скит „Малката св. Ана“ отец Спиридон благослови и благоволи да бъдат пренесени частица от мощите на св. Мина, та всеки християнин с вяра, благоговение, със страх Божи и усърдна молитва да се докосне до тази велика светиня с душа и сърце и да изпроси благодатното застъпничество на св. Великомъченик Мина, каза Митрополит Николай

Светите мощи бяха поставени в средата на храм „Св. Марина“, за да могат да се поклонят вярващите. Храмът снощи бе отворен до късно, а днес в него  се отслужва божествена света литургия, водена от Сливенския митрополит Иоаникий.

Подобни статии

Top