Пловдив привлича все по-богати туристи

В последните две години град Пловдив успешно се развива като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм в страната. Резултатите са от задълбочено проучване на туристопотока през летния сезон което показва значителен ръст на посещенията и приходите от туризъм и свързаните с него индустрии.

Анкетирани са над 4800 индивидуални посетители на града и 944 организирани в групи. Изследването показва, че приходите от чужденци значително са се увеличили и Пловдив привлича все по-високоплатежни туристи. Този факт се потвърждава и от анкетните запитвания, направени сред индивидуалните туристи.

Според доклада, разработен от „Византия Интернешънъл“, Старият град излиза на първо място в България по брой посетители на историческа забележителност, а Пловдив годишно се посещава от  над 800 000 туристи и екскурзианти.

Повишаването на средния престой на чужденците за периода януари – юли 2014/2015 с над 25% до 2,2 нощувки средно, показва че има качествена положителна промяна в работата с чуждестранните и български туроператори, които са включили повече нощувки в програмите си за Пловдив.

Увеличението на средния брой на нощувките на чуждестранен турист особено при индивидуалните туристи показва и ефективността на рекламните кампании на града, както и на големия брой публикации в специализираните издания по света.

В национален контекст, Пловдив показва, че може да оползотворява своите ресурси за културен, спортен и уикендов международен туризъм в значителна степен повече от градове, утвърдени като туристически дестинации.

Градът продължава да е лидер по ръст на нощувки в процентно отношение спрямо останалите градове в страната. Според данните за първите 7 месеца от тази година Пловдив бележи ръст от 5.5% спрямо същия период за миналата година, следван от София с 5%.

Новата политика на Община Пловдив да промотира културния календар с месеци напред показва успех на международните пазари. Културният туризъм в града, който се отличава с устойчивост във времето и  с увеличаващи се приходи и брой на посетители на културни събития и забележителности.

Ефективните маркетингови стратегии и международните признания на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. и като една от десетте топ дестинации на „Лоунли Планет“ за 2015 година осигуряват потенциал за устойчив ръст и през следващите сезони.

Община Пловдив ще продължи да подпомага популяризирането на Пловдив като привлекателен туристически град и чрез участие на основни, национални и международни туристически борси и изложения. Приоритет на администрацията е тази тенденция да се запази, за да се позиционира и утвърди града като атрактивна туристическа дестинация на чуждестранните пазари и да се привлекат още повече туристи, които да увеличат своя престой в туристическите обекти,  разположени на територията на общината.

Прогнозите са ръста от посетители и осъществените от тях нощувки да продължи своя възходящ ход и да постигне устойчивост. Администрацията продължава да инвестира в нови обекти и нишови продукти всяка година. Само преди седмица стартира кампанията по промотирането на първия Път на виното в страната.

До края на тази година ще отворят два нови туристически обекта – основно ремонтираният Природонаучен музей с нов 3D планетариум, нова част от Римския стадион на пешеходната зона.

В момента усилено се работи върху нова Зоологическа градина, проучване и експониране на Голямата базилика и приключва археологическото проучване на Форум запад на Централния площад.

Подобни статии

Top