Пловдив първенец в страната по заведени дела за домашно насилие

Необходимо е България да ратифицира възможно най-скоро Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – наричана още Истанбулска конвенция. Това казаха днес на пресконференция представители на Фондация „Джендър алтернативи“ и Клуб „Зонта“.

За четвърта поредна година Фондация „Джендър алтернативи“ и клуб „Зонта“ се включва в глобалните усилия на хиляди организации и активисти по света като основен инициатор на кампанията „16 Дни активизъм срещу насилието, основано на пола” в Пловдив.

Нужно е държавата да се изправи пред отговорността си към правата на жените.

Все още в Българското законодателство домашното насилие не е криминализирано. Ако Истанбулската конвенция се ратифицира, то това деяние ще бъде криминализирано и у нас.

Домашното насилие е трудно доказуемо, защото обикновено няма свидетели, а жертвите не желаят да говорят от страх. Напоследък се увеличава тенденцията за насилие над възрастни хора –  т.е. деца бият родителите си.

Домашното насилие не е само физическо, а също така емоционално, психическо.

Според нашето законодателство жертвите на домашно насилие могат да заведат граждански дела срещу своите насилници, но резултатът от тези дела в най-добрия случай е ограничителна заповед.

Законът предвижда също глоба или насилникът да бъде принуден да посещава програма за работа с извършители на насилие. Тези леки наказания, които законът предвижда дават свобода на насилниците да продължават с това без да си имат особено големи проблеми.

Пловдив е първенец в държавата по заведени граждански дела – 238.

Правните консултации, които фондация „Джендър алтернативи“ предлага на жертвите на домашно насилие са напълно безплатни.

Подобни статии

Top