Пловдив сведе глава пред великия Стамболов (СНИМКИ)

„Бил съм диктатор? Че как няма да бъда. Тоз народ беше честен, докато беше роб. Като подуши свободата, се развилня, държавата ни се напълни с престъпници. … Всички престъпници без съд и присъда, до девето коляно – под ножа. Ама били им нарушени човешките права! Баба Европа била възмутена! Санким разбойниците спазват човешките права, като крадат и убиват? Сега в държавата ни владее ли спокойствие и сигурност, смее ли вече някой престъпник да навири глава?“

Знаменитите думи на великия Стефан Стамболов припомни актьорът Ивайло Христов при тържественото честване на 162 години от рождението на един от най-видните български държавници.

Политици, военни и граждани се събраха пред паметника на Стамболов, за да поднесат цветя и да преклонят глава пред паметта му.

Сред официалните гости нямаше представител на Областна управа, а от името на Здравко Димитров бе поднесен скромен букет, който буквално се изгуби на фона на останалите богато украсени венци.

Градоначалникът Иван Тотев също не присъстваше на церемонията, всички районни кметове обаче поднесоха цветя и се поклониха пред строителя на съвременна България.

Слово произнесе бившия областен управител Андон Андонов, правнук на съратника на Стамболов – Иван Андонов. Всички присъстващи почетоха с едноминутно мълчание паметта на автора на паметника – скулпторът Красимир Русев, който почина преди няколко месеца.

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top