Пловдив се включва в световната седмица на глаукомата

г;аукома

Пловдивските общински болници се включват в световната седмица на глаукомата, която ще се проведе от 9 до 14 март. Глаукомата е заболяване без симптоми, което води до прогресивно и необратимо увреждане на зрителния нерв и до слепота.

Специалистът по очни болести д-р Станка Узунова съобщи, че най-често пациентите нямат оплаквания и затова за откриването на заболяването най-важни са профилактичните прегледи.

Глаукомата е хронично, прогресиращо заболяване, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Д-р Станка Узунова е категорична, че болестта е сред водещите причини за настъпване на необратима слепота. Лекува се медикаментозно или оперативно, но целта е единствено да се постигне забавяне на развитието на заболяването и съхранение на останалото зрение.

„50 процента от пациентите изобщо не подозират, че имат това заболяване. 25 процента от пациентите развиват глаукома с нормално кръвно налягане. Човек осъзнава, че има проблеми след като загуби 40 процента от зрението си”, коментира специалистът.

По думите на д-р Узунова е задължително поне веднъж в годината посещение при очен лекар. Ако пациентът е изложен на по-висок риск от развитие на глаукома прегледите трябва да станат и по-чести.

„Това е особено важно, защото заболяването е познато като тихия крадец на зрение. Пациентът не забелязва, че има симптоми, нито усеща болка. Почти половината зрение човек загубва и тогава идва на лекар“, коментира д-р Узунова.

Тя допълни, че сред основните рискови фактори за заболяване са високи стойности на вътреочното налягане, диабет, съдови заболявания или наличие на кръвен роднина с глаукома. При скринингови кампании се открити между 8 и 10 процента от болните с глаукома.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top