Пловдив се превърна в център на младата българска поезия

Голямото януарско четене в Петното

Светът на поезията принадлежи на младите. Това категорично се доказа по време на първото за годината Голямо януарско четене в литературния салон Spirt&Spirit. Четирима автори от различни кътчета на страната се събраха на пловдивска територия, за да представят своите творби и да изразят позицията си като граждани.

Ивайло Добрев, Захари Захариев, Ивайло Динев и Стефан Иванов бяха причината залата на клуб „Петното“ да се препълни във вторник вечер. Пловдивчани на различна възраст слушаха с еднакво голям интерес новите тенденции в българската поезия и заедно достигнаха до извода, че правилният път към промяната е именно словото и неговата огромна сила.

Александър Секулов представи накратко всеки един от младите си колеги и изрази надежда, че в литературните среди тепърва ще се говори за новото и пълно с креативни идеи творческо поколение. След възхода на българския роман, сега на преден план е поезията. Очаквам същият успех съвсем скоро да имат и театралните ни текстове, коментира Секулов.

Всеки един от гласовете на четиримата поети звучи различно, но талантът при всички е неоспорим, а категоричността в текстовете им показва решителност и убеденост, че младите са тези, които ще променят ситуацията в страната.

Захари Захариев е роден в Сливен през 1989 г. Младостта обаче не му пречи да участва в Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ и да бъде един от отличените автори. Ивайло Динев е роден в Благоевград през 1989 г. Следва в Софийски университет, специалност „Минало и съвремие на Югоизточна Европа“. Носител на първа награда за поезия от Националния студентски литературен конкурс в Шумен през 2013 г. Трикратно oтличаван е и на Националния литературен конкурс „Веселин Ханчев“. Освен млад и талантлив творец, Ивайло е познат като лидер на Ранобудните студенти в страната.

Ивайло Добрев е роден в Русе през 1983 г. Споделя, че пише от съвсем малък и поезията за него е създаване на реалност. Стефан Иванов е роден през 1986 г. в София. Публикува и под псевдонимите „СИв“ и „Сив Анов“. Поезията му се отличава с атмосфера на носталгия и с предимно урбанистичната обстановка, особено свързана със столицата.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top