Пловдив спечели награда за опазване на културно-историческото наследство

Община Пловдив спечели две награди на 12-то издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм”, което се проведе от 1 до 4 април във Велико Търново .

След като представи туристическия ресурс на своята дестинация и потенциал за развитие в областта на туризма, Oбщина Пловдив бе отличена с почетната награда „Асеневци“ за опазване на културно- историческото наследство, присъждана съвместно с АБТТА. В национален конкурс „READ AND TRAVEL” („Чети и пътувай”) Пловдив спечели наградата за „Най-ефективни рубрики и публикации“ .

Международното туристическо изложение „Културен туризъм” се организира със съдействието на Министерство на туризма, Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциация на българските туроператори и туристически агенции и Общинска агенция по туризъм „Царевград Търново”.

Това е единственият специализиран форум за културен туризъм в България и представя специфичните дадености на регионите – културно-исторически паметници, археологически находки и културни събития.

Като участник в Международното туристическо изложение екипът на ОП “Туризъм“ към Община Пловдив имаше възможността да осъществи полезни бизнес контакти, да се запознае с новите тенденции и промени в туристическия бизнес.

Приблизително 60% от туристите в световен мащаб избират културата или културното наследство като причина за своите пътувания, а според Световната организация по туризъм през 2020 г. културният туризъм ще бъде водещ.

Пловдив е в първите места в Европа по брой исторически обекти и открити артефакти и работи активно по посока популяризиране на града като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм.

През 2014та година Пловдив спечели титлата „Европейска столица на културата през 2019 г.“, което е най-голямото събитие в областта на културата в ЕС. Друго голямо признание за Пловдив е попадането му сред десетте града в света, които задължително трябва да посетите през 2015 година според най-големия пътеводител Lonley Planet.

През 2015-та година се планират и други събития на високо международно ниво, които да допринесат за поставянето на Пловдив на картата на културния и събитиен туризъм.

Подобни статии

Top