Пловдив става голяма отворена книга за седмица

Пловдив чете започва

От днес Пловдив е голяма отворена книга. Над 40 издателства се включват в литературния фестивал „Пловдив чете“. Специален гост на 13 – то издание на форума е  гръцкият автор Христос Хартомацидис. За първи път ще бъде връчена наградата „Златна четка“ за художествено оформление на книга.

На празника на книгата тази година гостуват най-големите и авторитетни издателства от цялата страна. Повече от 130 писатели, поети, преводачи, литературни критици, журналисти, художници и  музиканти ще се срещнат на фестивала „Пловдив чете“. С проявата искаме преди всичко да радваме хората, да ги провокираме да четат и да купуват книги, категоричен е издателят Манол Пейков.

Ще бъде отбелязана и 100 годишнината от рождението на Петър Увалиев, на 11 юни на Римския стадион е вечерта посветена на поезията. Ще бъдат представени най-новите книги на български и чуждестранни писатели. В рамките на фестивала ще бъдат връчени Националните литературни награди „Христо Г. Данов“. Подредена е вече и традиционната алея на книгата, в която изданията се предлагат с отстъпка.

Официалното откриване на фестивала е утре от 19.30 часа на Античния театър. Там ще бъде връчена наградата за високи постижения в съвременната  поези „Орфеев венец“ и за първи път отличието „Златна четка“ за най-доброто художествено оформление на книга.

В програмата ще участва Джанис Харингтън  от САЩ, Хилда Казасян и Венци Благоев джазтет, Валя Балканска , Хор Детска китка с диригент Яна Делирадева и Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ . Ще бъде прожектиран и филмът „Пловдив чете“.

 

 

Подобни статии

Top