Пловдив става индустриалната столица на България

trakia

Тракия икономическа зона е първият у нас обособен район за целенасочена подкрепа от държавата. Това стана ясно днес по време на Областния съвет за развитие, свикан от областния управител Розалин Петков. Така проектът приема институционална форма, която се осъществява в рамките на Закона за регионалното развитие.

Това ще даде възможност да стане ясно в кои управленски структури трябва да има представителство Зоната, за да може тя да разчита и на държавна подкрепа, и на европейско финасиране. В комисията влязоха кметовете на девет общини, Областна управа и два клъстера.

Според Пламен Панчев – председател на УС на „Тракия икономическа зона“, законът за регионалното развитие дава възможност да се създаде програма между бизнес, образование, квалификация на работна ръка за устойчиво развитие на целия регион. Тази програма ще може да се прилага през следващите десет години. По думите на Панчев нормално е Пловдив да е на второ място по инвестиции след София именно заради бързото развитие на „Тракия икономическа зона“.

С увеличаването на инвестициите, ще растат и работните заплати, но ще се появи и сериозна необходимост от непрекъсната квалификация на хората. Това е сериозен проблем и в момента, посочи Ивайло Старибратов, председател на Клъстер информационни комуникационни технологии

Според кмета на Пловдив Иван Тотев общината, заедно с бизнеса и различните клъстери в момента ще започне един процес за преминаване от държавата към общината на четири професионални гимназии към Пловдив, чиито учебни планове да съответстват на търсенето и профилите, които се развиват в региона. Тотев отказа да посочи кои ще са гимназиите и поясни, че тепърва ще се разисква този въпрос.

Според кмета държавата трябва да даде свобода на общините и на местните общности да вземат решения, и да бъдат по-гъвкави.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top