Пловдив стана оперната столица на България

Пловдив стана оперната столица на България

снимка: Маргарита Жилова

След успешно завършилия за Пловдивската опера фестивал OPERA OPEN, меломаните с право могат да определят града за оперна столица на страната. Само последното представление ”Аида” събра над 3000 души на сцената на Античния театър. Не само пловдивската публика се докосна до професионализма на трупата.

За спектакъла сцената на Античния театър посрещна гости както от страната, така и меломани от чужбина, дошли специално за да чуят изпълненията на звездното китайското сопрано Хуи Хе и известният певец Камен Чанев.

Този сезон успяхме да се преборим за нашата публика, която да ни припознае и след дълго отсъствие от сцена, почти седем години, оперните ни зали да са препълнени. За оперните спектакли на сцената на „Борис Христов” , на Античния театър, билетите свършваха преди самите представления и може би не случайно пловдивска опера е в класацията на Министерството на културата за първите шест месеца, на първо място по среден брой жители на посещаемост на спектакъл, което ме кара да се чувствам много горда с публиката на Пловдив, коментира директорът на операта Нина Найденова.

Тази статистика, която подчертавам, измерва показатели, а аз смея да твърдя, че публиката пък измерва това, което ние сме направили като ниво. Целият екип положи доста усилия и работи за привличането на нова и млада публика и радостното е във факта, че наистина такава млада публика вече са наши редовни зрители, допълни тя.

Новият сезон на Пловдивската опера започва още на 23 август с представяне на копродукция с оркестъра на побратимения китайски град Шънджън. На сцената на Античния театър ще звучи „Ода за човечността” , изпълнена на китайски език от хора на операта.

 

Подобни статии

Top