Пловдив стана царство на ковачите - DC news

Пловдив стана царство на ковачите

Започна Есенният панаир на занаятите, в който участват 50 майстори от различни сфери, включително десетима ковачи. Кованото желязо е акцент в това издание, чието официално начало бе дадено на церемония в Стария град.

„Панаирът помага за укрепване на занаятчийството и за издигане авторитета на майсторите“, отбелязаха от Камарата в Пловдив.

Шумно, много цветно и интересно е по улиците на Стария Пловдив. Човек наистина се връща в миналото с пъстрата чаршия, на която са показани шарени черги, изделия от плъст, керамика, бижута, ножове…

Чува се радостна гълчава и удари с чук, усеща се мирис на дим от ковашките огнища. Тони Симидчиева, председател на РЗК: „Това, което наистина си заслужава да се види, е пленерът по ковано желязо. Участниците в пленера вече изработиха чукчета за порти, днес започнаха да майсторят пана. Всичко, което изработят, ще дарят на Общинския институт „Старинен Пловдив“.

Заниманието с ковачество е магия, казва майстор Слави Ковачев и добавя: Удоволствие е да покажеш и на другите тази магия. Слава Балджиева и Росица Станкова са редовни участници в Панаира. Занимават се с един от най-старите занаяти – тъкачеството. Организаторите обясняват, че правят панаира с голямо удоволствие и с желанието да фокусират вниманието на държавните и общински институции върху проблемите на майсторите – занаятчии, да получат помощ от тях, за да оцелеят българските традиции и дух.

Подобни статии

Top