Пловдив – столица на виното през 2016

Пловдив – столица на виното. Това ще се случи от 28 април до 1 май, когато градът под тепетата ще бъде домакин на най-престижния независим винен конкурс в света – Concours Mondial de Bruxelles.

Над 9 000 вида вина от 55 държави ще бъдат дегустирани от повече от 320 членове на професионалното жури от 52 националности (енолози, сомелиери, винени журналисти).

Concours Mondial de Bruxelles е един от най-големите независими винени конкурс в света, единственият пътуващ в Европа.

Конкурсът започва да се провежда през 1994 г., в началото само в Белгия, а от 2006 г. винаги на различни места и с различни партньори.

„Интересът към България и Пловдив сега е огромен.“, заяви Томас Костенобъл, директор на конкурса.

„Професионалисти от цял свят ще опитат качествено българско вино, за което знаят малко, и ще се докоснат до културата на държава, която не познават достатъчно добре“, допълни той.

Пловдив е предпочетен за домакин, защото е център на един от най-важните лозаро-винарски район в България (Тракийската низина) и защото има добра инфраструктура – места за дегустации, хотели, летище и др.

Таксата за участие в конкурса е 135 евро. Над 20 български винопроизводители са заявили участие.

„Домакинството на такъв световен форум е не само престиж, то е и признание за България като авторитетна лозаро-винарска страна, чиито вина са достойни конкуренти на световните пазари“, каза Меглена Михова, официален представител на конкурса за България.
 

Подобни статии

Top