Пловдив с много инициативи за Международния ден за борба със СПИН

Безплатни изледвания за СПИН в Пловдив

Във връзка с 01.12.-Международен ден за борба със СПИН, и в изпълнение на дейности от програма ”Превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално-предавани инфекции /СПИ/” в община Пловдив, представители на отдел ”Търговски дружества, общински предприятия и здравеопазване”, Местен Обществен комитет за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и СПИ и Център по превенция на СПИН и СПИ към Община Пловдив, организират предоставяне на безплатно и анонимно изследване и консултиране за ХИВ/СПИН на граждани със съдействието на специалисти от Регионална здравна инспекция, фондация „Панацея” и фондация „Авис вита”, с които работим съвместно по програма ”Превенция и контрол на ХИВ/СПИН и СПИ”. Изследването ще се реализира с мобилни кабинети от екипите на РЗИ-Пловдив, фондация „Панацея” и фондация „Авис вита” както следва:

1. На 01.12.2015 г. /вторник/ мобилен кабинет на РЗИ-Пловдив ще бъде ситуиран от 9,00ч. до 11,00ч. в Университет по хранителни технологии-Пловдив

2. На 01.12.2015 г. /вторник/ мобилен кабинет на РЗИ-Пловдив ще бъде ситуиран от 12,00ч. до 14,00ч. на площад Централен пред Централна поща-Пловдив

3. На 01.12.2015 г. /вторник/ мобилен кабинет на фондация „Панацея” ще бъде ситуиран от 09,30 ч. до 11,30 ч. пред сградата на Център за психично здраве-гр.Пловдив, на адрес бул.”Пещерско шосе”№ 68.

4. На 01.12.2015 г. /вторник/ мобилен кабинет на фондация „Панацея” ще бъде ситуиран от 12,00 ч. до 15,00 ч. на ул. ”Хр.Г.Данов” в района на площад „Римски стадион”.

5. На 02.12.2015 г. /сряда/ мобилен кабинет на фондация „Авис вита” ще бъде ситуиран от 13,00 ч. до 16,00 ч. на площад Централен пред Централна поща-Пловдив.

 

Планираните дейности от РЗИ Пловдив:

  1. 11.2015 г от 15.00 ч – Беседа и дискусия на тема: „Какво знаем за ХИВ/СПИН” и отговорно сексуално поведение сред младите хора в Национална художествена гимназия „Ц.Лавренов” гр.Пловдив
  2. Изготвяне и публикуване в сайта на РЗИ на материал свързан, свързан с мотото на АНТИСПИН кампанията за 1 декември 2015г.
  3. Оказване на методическа помощ и осигуряване на здравно-образователни материали при провеждане на АНТИСПИН кампании с ученици и студенти от учебните заведения в Пловдив и областта.

Студентски съвет към ПУ ”Паисий Хилендарски” организира кампания „Спри! Попитай! Изследвай се навреме!“ 09.30 ч.-12.30 ч.-игра „Не се сърди човече”в нова сграда на ПУ.

13.00 ч.-15.30 ч. – игра „Не се сърди човече”в двора на ПУ-Ректорат

15.30 ч.-16.00 ч. – символична лентичка за съпричастност

16.30-17.30 ч. – лекция на тема ”Превенция на ХИВ/СПИН и сексуално-рисково поведение” – зала „Компас”.

 

Какво означава СПИН?
СПИН означава Синдром на Придобитата Имунна Недостатъчност
С – синдром, защото човек, който има СПИН, може да стане жертва на широк спектър от различни болести и опортюнистични инфекции.
П – придобита, защото това е състояние, което човек придобива /инфектира се/, а не е нещо, което се предава по генетичен път.
И – имунна, защото засяга имунната система – частта от тялото, която обикновено функционира, за да отблъсква организми, като бактерии и вируси.
Н – недостатъчност, защото причинява неефективност на имунната система /тя не може да функционира правилно/.

Какво означава ХИВ?
ХИВ е вирусът, който причинява СПИН. Наименованието му идва от английски език – Human Immunodeficiency Virus.
Х – човешки, защото този вирус може да зарази само човешки същества.
И – имунодефицитен, защото ефектът от вируса е намаляване на ефективността и способността на имунната система да функционира правилно.
В – вирус, защото този организъм е вирус.

 

  • Вирусът на СПИН се предава от инфектиран човек на друг чрез: кръв, семенна течност, вагинални секрети, кърма
  • по три начина-сексуален, кръвен и от ХИВ- позитивна майка на бебе.

 

  • Нормалното битово общуване с човек, живеещ с вируса на СПИН не носи никакъв риск от заразяване.

Погрижете се за себе си и околните си и използвайте презерватив, призовават експертите.

Подобни статии

Top