Пловдив с награда за Балканска столица на културата

Най-старият град в Европа – Пловдив, и шести най-стар жив град в света, получи заслужена номинация за Балканска столица на Културата от годишните награди BALKAN AWARDS FOR TOURISM INDUSTRY 2015.

Кметове, министри, депутати, гости от Балканите се събират днес от 20 ч. в хотел Рамада.

Обявен за Европейска столица на културата, Пловдив притежава повече от 200 културно-исторически забележителности и над 300 000 движими културни паметници с находки от седем археологически периода. Днес градът успешно се развива като водеща дестинация за културен туризъм.

От първостепенно значение е развитието на културният календар на града, който през последната година се обогати с 12 нови фестивала и редица нови и разнообразни по жанр събития, организирани за първи път през годината. Статистиките сочат, че три пъти повече зрители посещават културните събития в града само за година.

Спечелването на титлата Европейска столица на културата през 2019 г. е резултат от успешната стратегия, която ще увеличи многократно броя на туристите и дава видимост на Пловдив и България каквато не сме имали до момента. Включването на Пловдив в една от десетте най-желани за посещение дестинации от Lonely Planet е поредното международно признание.

Наградата за цялостен принос в развитието на туризма от Балканските награди за туристическа индустрия  бъде връчена на „Шарлопов Груп”. Многобройните фестивали в курорта Банско, населен с едва 13 000 души, отреди на общината заслужена номинация за Балканска столица на фестивалите.  С много иновативни подобрения за зимния туризъм в номинациите намери място и курортът Пампорово. Той запазва социалната си политика и към ученическите групи и децата.

Сред номинираните е туристически обект № 1 за 2015 година в България – Замък „Влюбен във вятъра“ в Равадиново, както и един от най-предпочитаните СПА-хотели на Балканите е 4-звездният Роял Спа Велинград.

Албания попадна в номинациите с българско участие в категория Инвестиции в поклоннически туризъм – това е българският християнски храм „Св. Николай Чудотворец” в  с. Стеблево, област  Голо бърдо, днешна Албания. Преди два месеца Държавната агенция на българите в чужбина, българското посолство и ръководството на Културно дружество „Просперитет Голо бърдо”  дадоха начало на повторното изграждане на храма.  Разрушената през 60-те години на миналия век църква е функционирала повече от 300 години, а сега във възстановителните работи ще помагат и местните българи-мюсюлмани.

В категория Туристически продукт – Символ на България съвсем заслужено номинация получи „Рефан България“.

С празничната програма гостите ще се насладят на звездно музикално шоу с фолклорната звезда Поли Паскова, изгрелият в световното кубинско шоу Тропикана – Алфредо Торес в дует със сценичния си партньор Айвън, 9-годишната цигуларка Цвети Данкина и 7-годишната й сестра Дороти, танцьори-акробати и други. Водещи на церемонията  журналистката, ПР и съорганизатор Патриция Кирилова и продуцентът-изпълнител Иван Иванов – Айвън.

Подобни статии

Top