Пловдив с награда за „Най-зелена община“ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Община Пловдив получи приза „Най-зелена община“  и чек за 25 хиляди лева, с които да дореализира проект за разделно събиране на отпадъци в търговските зони в центъра и район „Тракия“. На специална церемония в Градския дом на културата „Борис Христов“ призът бе връчен на кмета Иван Тотев.

24 български общини са участвали в надпреварата за наградата, като общината е спечелила в категорията „Голяма община с население над 100 хиляди души“ с 464 точки от 480 възможни.

Според кмета Иван Тотев в търговските зони на Пловдив по Главната и Капана, се изхвърлят най-много опаковки, които могат да се рециклират. Категорично обаче не можем да сложим класическите цветни контейнери за разделно събиране на отпадъци там, тъй като те не се вписват в обстановката, посочи Тотев. Ето какво още съобщи кметът за проекта.

 

С парите, които Пловдив получи от наградата, ще бъде закупена малка машина за събиране на отпадъци, съобщи градоначалникът. Той благодари на ЕКОПАК за отличието.

Предстои проектът да бъде надграден и в Стария град, допълни кметът.

Над 600 тона отпадъци са събрани разделно в районите „Централен“ и „Тракия“ през миналата година, стана ясно днес. Две трети от тях са рециклирани.

Във следващия етап на проекта ще бъдат монтирани контейнери пред заведенията за обществено хранене, където се изхвърлят голям брой опаковки.

 

Подобни статии

Top