Пловдив чака експерти за „умни системи“

Пловдив с партньори от Мюнхен

Пловдив подготвя проект за интегрирани системи за градско развитие и градско планиране заедно с Мюнхен, Милано и още три европейски града. В проекта участват и три от водещите висши училища в Европа – Техническият университет в Мюнхен, университетът в Кеймбридж и Политехническият университет в Мюнхен.

Зам. – кметът на Пловдив Стефан Стоянов се завърна днес от Мюнхен, където проведе серия от интензивни срещи с бъдещите партньори. По време на тях, Пловдив бе разглеждан като интересна възможност и град с добър потенциал за развитие, каза Стоянов. Европейските специалисти ще разработят така наречените „умни системи“ за управление на градовете- партньори. Пловдив е единственият представител на Източна Европа в проекта.

Заедно с трите университета и партньорските градове през тази година Пловдив трябва да премине две важни етапа, за да се получи финансиране по програма „Хоризонт 2020″. Първото предварително проучване ще бъде в рамките на 3 месеца и до края на годината трябва да стане ясно какъв бюджет ще бъде отпуснат и какви средства ще бъдат инвестирани в пилотните градове. Самото изпълнение трябва да започне в началото на 2016 г.

Проектът се разработва в момента, тече подготовка на втората фаза. Освен планове за градско развитие той е свързан и с вземане на мерки за намаляване на карбоновите частици и подобряване на градския въздух. Проблемът е общовалиден за големите градове, в последните три години община Пловдив инвестира много и вече жъне първите си успехи, допълни Стоянов.

Партньорските градове ще получат ноу-хау как да развиват градовете си в следващите десетилетия.  До следващата среща с партньорите, трябва да се съберат повече експерти от община Пловдив, които да се включат в  градското планиране и в обсъждане на програмите за по-чист въздух.

Все още не е ясно кога група от трите университета ще посети Пловдив, но е сигурно, че в даден момент това ще се случи, уточни Стоянов.

 

 

 

 

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top