Пловдив ще променя имиджа на България пред Европа

директор2019

Кандидатурата на Пловдив за европейска столица е страхотна възможност градът да промени имиджа на България пред Европа, подчерта днес новият артистичен директор на Фондация „Пловдив 2019″ – Ханс-Дитрих Шмит.

Независимо от световните класациите, които напоследък нареждат града под тепетата на челни места по популярност и богато културно-историческо наследство, по думите на  Шмит Пловдив е все още непознат за голяма част от европейската общност.

Шмит бе официално представен днес от зам.-кмета по култура Стефан Стоянов, изпълнителния директор на фондацията Валери Кьорленски и другия артистичен директор Светлана Куюмджиева.

Той разказа, че всичко за него в Пловдив е започнало преди 4 години, когато за пръв път идва в града под тепетата. Спомни си както за трудностите в началото, така и за съмненията, че най-вероятно за столица на културата ще бъде избран град София.

Новият член в семейството на фондация „Пловдив 2019″ е добре запознат с процеса, проблемите и предизвикателствата на кандидатурата и основната му задача ще бъде да отговаря за добрите връзки на Пловдив с Европейската комисия и с Брюксел.

Шмит обяви, че няма притеснения относно финансирането на проектите до 2019 г., тъй като в Европа има  страни, които са много по-зле в икономическо отношение от България, но въпреки това са домакини на важни прояви. Като пример той посочи Кипър, където през 2017 ще се проведат множество културни събития.

На 19 май по време на съвета на министрите в Брюксел, Пловдив официално ще бъде представен като Европейска столица. Дотогава сме длъжни да говорим за града си като кандидат, но след това ще бъдем свободни да наричаме Пловдив „европейска столица“, допълни изпълнителния директор на фондацията Валери Кьорленски.

В Централна Европа културата на Пловдив е все ще непозната, там хората са свикнали да мислят за България само чрез София.  Шмит е категоричен, че ще използва връзките, които има, и заедно с другия артистичен директор – Светлана Куюмджиева, ще направят опит и да привлекат частния бизнес към целия процес.

 

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top