Пловдив ще търси европейско финансиране за екологичен градски транспорт

Община Пловдив кандидатства с 8 проекта на обща стойност над 87 милиона лева за новия програмен период по програма „Развитие на регионите“.

Най-скъпият проект е за екологичен градски транспорт, като сумата за купуване на електробуси, изграждане на зарядни станции и спирки е 29, 4 млн.лв.

За продължението на бул. „Санкт Петербург“ от кръговото на SPS до Ягодовско шосе с включени велоалеи са предвидени 24 млн. лв.

С 12 млн. лв. трябва да се направи парк „Кан Крум“ в ЖР „Тракия“.

6,7 млн. лв. са предвидени за реконструкция и оборудване на Спортния диспансер, 5,5 млн. лв. – за създаване на Център за палиативни грижи, приоритетно насочен към младежи, тъй като в Пловдив такава социална услуга няма.

За саниране на сградата на ДКЦ V трябва да се вложат 3,4 млн. лв. В европейската програма за развитие на регионите са подадени и 2 проекта, всеки на стойност 3 млн. лв., за строителството на нова сграда на ОУ „Алеко Константинов“ и за мерки за енергийна ефективност на сградата на Административния съд. 

Това обяви на пресконференция кметът Костадин Димитров, като уточни, че сумата надхвърля заложените средства за града, които са 58 милиона лева.

Още в самото начало за други, доста по-малки общини бяха заложени повече пари. Вече сме провели разговори с МС, като имаме уверението, че всички проекти ще бъдат одобрени, посочи зам.-кметът Владимир Темелков. До 60 дни трябва да имаме резултати за всички проекти, уточни зам.-кметът Владимир Темелков. 

Снимка: Иванка Петкова, Радио Пловдив