Плодивски лекари вдигнаха на крака младеж-инвалид

Пловдивски лекари вдигнаха на крака младеж, страдащ от детска церебрална парализа, научи DCNEWS. 19-годишният Димитър  Кондов от старозагорското село Гълъбово е роден с тежкото заболяване, което е засегнало и ръцете, и краката му.

Лекарите поставили на Димитър тежката диагноза още на десетмесечна възраст. „Добри хора“ посъветвали майката му Стефка да го остави в дом, тъй като заболяването е нелечимо. Същото й казал и докторът, който потвърдил окончателната диагноза. Майката обаче дори не помислила да изостави рожбата си. Нещо повече – започнала тежка битка за здравето му.

След третия рожден ден на Митко, Стефка отишла при д-р Янаки Янакиев. До този момент детето не можело дори да свива краката си. Лекарят направи серия от тежки операции и малкият дълго време бил в гипс, за да се подобри двигателната му функция. Ефектът бил голям. А след това малчуганът започнал да се подобрява. В момента Димитър може да става сам, движи се с проходилка и ляга без чужда помощ. Освен това се облича сам и се самообслужва.  Сега семейството се надява един ден Димитър да може сам да ходи с патерици, а след това и с бастун.

Митко е завършил училище „Васил Левски“ в Гълъбово, а догодина ще бъде абитуриент. А майка му е категорична, че д-р Янакиев е не само прекрасен ортопед, но и спасител на детето й.

„Той ни е опора, той е човекът, който винаги е до мен в тежки моменти и ми дава надежда. Когато си мислех, че нямам повече сили да продължа, той беше до мен и по някакъв начин успяваше да ми вдъхне увереност. Това е уникален лекар”, казва Стефка.

И наистина – д-р Янакиев и екипът му са спасили не едно дете с церебрална парализа. DCNEWS писа за 15-годишния Николай Георгиев, който захвърли патериците, именно благодарение на ортопеда, който работи в частна болница в Пловдив.

Ние Хората: За силата да проходиш на 14! (ВИДЕО)

Стефка Кондова разказва, че е разбрала каква е причината за болестта на сина й. Докато била бременна, тя заболяла от херпес симплекс и именно тази болест довела до уврежданията на бебето й. Впоследствие столични вирусолози я посъветвали да излекува заболяването, преди да забременее отново. И седем години по-късно на бял свят идва второто й дете – Яна, а още година след това – Божидар.

Стефка обаче е сигурна в едно – животът й е щастлив именно, защото не е изоставила първородния си син Димитър. И е благодарна на лекарите, които са й помогнали за това.

Подобни статии

Top