Площадът в Асеновград без фонтан, но с плоча с гаранция 100 години (СНИМКИ)

Коренна промяна на градския център очакват асеновградчани до 18 месеца. На обществен дебат гражданите бяха запознати с два идейни проекта за облагородяване на централната зона и площад „Акад.Николай Хайтов“. Разработките предвиждат оформянето на над 100 нови паркоместа и зони за отдих, спортни и детски площадки, фитнес зала и изцяло нова монолитна плоча на второто и трето площадно ниво.

До бурни дебати се стигна по време на общественото обсъждане на централната градска част в Асеновград. В началото архитектите, работили по заданието от общината, представиха два идейни проекта, в които имаше малки разлики. Те показаха промените, които ще настъпят в центъра и площадното пространство. Според авторите на проектите целта им е не само централната градска част да станат по-модерна и красива, но и да се укрепи конструкцията на площада.

Това, което ще се промени в площадното пространство е да се вдигне малко нивото, понеже подземното ниво на търговския център не е достатъчно и да се направи по един нов съвременен начин и по нови технологии да се изпълнят двете нива, защото има течове и самата технология, която е приложена е остаряла, поясни конструкторът инж. Боян Дервиев.

Дервиев е асеновградчанин и припомни, че преди повече от 30 години площад „Акад. Николай Хайтов“ е изпълнен с панелна конструкция, от която днес тече вода. Заради това старият фонтан между второто и третото ниво ще бъде премахнат, ще се премахнат изцяло и бетонните плоскости, за да бъде изградена нова монолитна плоча, на която конструкторите дават гаранция от сто години.

В центъра се предвиждат също между 70 и 120 паркоместа, в зависимост от това кой от идейните проекти ще бъде предпочетен, обясни бившият зам.-кмет Пламен Йончев, който е ръководител на проекта.

Идейните проекти ще бъдат качени на сайта на общината и ще чакаме гражданите да дадат своите мнения и предложения, посочи инж. Йончев

Такова предложения на срещата даде таксиметровият шофьор Николай Кирков. Той поиска да бъде ремонтиран подлеза под площадното пространство.

Не е предвиден ремонт, а пък подлезът е в окаяно състояние и то се вижда от всички и ще е хубаво да се ремонтира, понеже щом ще се ремонтира отгоре, да се ремонтира и отдолу, предложи Кирков. Той поиска и допълнителни места за таксита, но се оказа, че те не са предмет на идейния проект.

Обсъдена бе също достъпността на средата за хора с увреждания. Хората поискаха и повече паркоместа, но се оказа, че максимумът е 120.

След като бъдат събрани всички предложения на асеновградчани, заданието ще бъде обсъдено окончателно и ще бъде предоставено на фирмата-изпълнител. В рамките на две седмици оттам трябва да представят окончателно разработен работен проект, който ще бъде одобрен от експертния съвет в общината. Едва тогава ще се търси финансиране с европейски средства, поясни Пламен Йончев.

Подобни статии

Top