Площад "Централен" става подземен музей на археологията - DC news

Площад „Централен“ става подземен музей на археологията

Площад Централен в Пловдив става подземен музей на археологията

Най-рано в началото на следващата година ще бъде обявен конкурс за техническо задание за обновяване визията на площад „Централен”. Целта на общинската администрация е пространството да придобие изцяло нова визия, за да бъде готово за домакинството на Европейска столица на културата 2019.

Конкурсът за обновяването на площад Централен обхваща няколко етапа. След решенията на експертния съвет за избор на победител и одобрението на пловдивския общински съвет процедурата продължава с изготвяне на техническите параметри на проекта.

Концепцията, която община Пловдив ще развие в техническия проект, е двуфазово изпълнение на площадното пространство с пешеходна зона. Задължително трябва да се дава възможност за продължителни археологически разкопки в зоните на Римския форум, които да продължат и след реализирането на самото пешеходно пространство, обясни кметът Иван Тотев.

Португалският проект предвижда площадът да бъде разкопан и превърнат в подземен музей на археологията. Ще бъде изградена метална конструкция с повдигащи се отвори, през които да се виждат части от музея.

Това, което за нас е важно, е, че смятаме, че досега не е имало добро взаимодействие между различните периоди от историята на Пловдив. За нас е важно, че в града има останки от различни цивилизации и това, което нашият проект може да допринесе е взаимодействието между различните периоди, обясни архитектът Жуао Руиво.

На база на техническото задание в бюджета за следващата година ще се заложи сумата, която е необходима за проектирането на площад „Централен“. Кметът Иван Тотев е категоричен, че техническият проект задължително ще бъде подложен на обществено обсъждане. Тотев съобщи още, че Община Пловдив ще направи постъпление да придобие собствеността върху 40 процента от Централна поща, където да бъде оформено музейно пространство.

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top